Vijf schapen gestolen op KTA Horteco

De leerkrachten van de opleiding Dierenzorg van het KTA Horteco in Vilvoorde zitten in zak en as. Hun schaap Spoink werd samen met vier¬†andere schapen gestolen. “Spoink is heel belangrijk voor ons. We hebben haar opgeleid als gezelschapsdier voor rusthuisbewoners.”

De richting Dierenzorg is een groot dierenparadijs met ontelbare soorten beesten. Dat gaat van kakkerlakken over paarden tot slangen, en uiteraard ook schapen. Alle dieren moeten elke dag worden gevoederd, ook in de vakanties.

“Daarom hebben wij met de leerkrachten onderling een beurtrol opgemaakt om de dieren ook tijdens de zomerperiode eten en drinken te geven”, zegt leerkracht Bruno Van Gompel.

“Toen mijn collega eergisteren naar de weide met schapen trok, zag hij meteen dat er vijf dieren waren verdwenen, waaronder Spoink. Op het eerste gezicht waren er geen sporen van inbraak. De dieren werden waarschijnlijk weggeleid via de poort. Maar het is ook mogelijk dat de dieven een paal van de omheining uit de grond hebben getrokken en die nadien weer perfect hebben teruggezet. Het maakt toch niet meer uit, want onze dieren zijn verdwenen. En ik vrees dat het voorgoed is. De dieren zullen verkocht worden op de zwarte markt ter consumptie.”

Het verlies van de schapen is voor Bruno en zijn collega’s niet alleen heel zwaar, met Spoink verliezen ze ook een waardevol en functioneel dier. “Spoink werd als lammetje al opgeleid om een project in rusthuizen te ondersteunen”, zegt Bruno. “De leerlingen trekken voor hun eindwerk met een aantal dieren naar de senioren om hen opnieuw te laten kennismaken met de beestjes waar ze in hun leven mee werkten of als huisdier hadden.

We gebruiken hiervoor honden, katten, papegaaien, parkieten en ook Spoink werkte al drie jaar mee aan dit project. Het dier was opgeleid om vlot een lift of trappen te nemen en zich zonder problemen te laten aaien door oudere mensen, die dan ook nog vaak lijden aan dementie. Dat contact zorgt voor een bepaalde rust bij deze mensen waarbij zelfs de bloeddruk en de hartslag daalt.”

Spoink was volgens de leerkrachten een erg slim schaap. Het dier leidde de andere schapen mee naar de stal en speelde zelfs een rol in de kortfilm ‘In de naam van de kater’ van de jonge filmmaker Thijs De Block. Als het dier niet meer terugkomt, zal de school een nieuw schaap selecteren en opleiden voor het werk in de rusthuizen. “Maar we hopen natuurlijk dat het niet zover komt en dat onze dieren uiteindelijk terugkeren naar de school.

Ik doe daarom een oproep aan diegenen die Spoink en de andere schapen hebben meegenomen. Dood hen niet en breng hen terug of laat de dieren ergens achter. We komen ze zeker ophalen. Spoink is belangrijk in het leven van vele mensen”, zegt een aangeslagen Bruno Van Gompel.

Het is niet de eerste keer dat er dieren werden gestolen in de school. Enkele jaren geleden verdwenen twee schapen uit de weide. De dieren werden niet teruggevonden, maar eigenaardig genoeg stond er op een dag een wildvreemd schaap in hun plaats op de weide.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise