Triptiek schilder Portaels wordt gerestaureerd

Ter voorbereiding van de 200ste verjaardag van de Vilvoordse schilder Jean-François Portaels in 2018 start de stad binnenkort met de restauratie van de triptiek van de schilder in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop.

“Het doek zal in de kerk zelf gerestaureerd worden”, legt cultuurschepen Johan Serkeyn uit. “Het verplaatsen is een delicaat werk dat intussen door een gespecialiseerde firma gebeurde. Het schilderij dat sinds WO II niet meer is verplaatst, meet namelijk 6 meter en hing boven het kostbare koorgestoelte van de kerk. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium zal nu het schilderij onderzoeken en een restauratiebehandeling voorstellen.”

Portaels schilderde deze triptiek in 1852 en schonk het aan de kerk ter verfraaiing van het nieuwe altaar. Het centrale paneel van de triptiek toont het bezoek van Maria, zwanger van Jezus, aan haar nicht Elisabeth. Op de zijpanelen staan Petrus en Johannes De Doper.

Jean-François Portaels werd in 1818 in Vilvoorde geboren. Hij mag gerust tot de meest invloedrijke kunstenaars van het einde van de 19e eeuw gerekend worden. Zijn faam vestigde hij vooral als leermeester: als directeur van de Academie van Schone Kunsten van Gent en Brussel en in zijn eigen vrij atelier liet hij jonge talenten Agneessens, Van Gogh en Ensor hun ware talenten ontdekken, wars van disciplines of kunststromingen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise