Kevin Vincke: 'Als vuil behandeld omdat ik politicus ben'

‘Ik ben het beu behandeld te worden als vuil omdat ik in de politiek zit.’ Het zit schepen Kevin Vincke (N-VA) hoog dat hij steeds maar weer dezelfde verwijten te horen krijgt. Zo hoog dat hij op Facebook even alle frustratie van zich af schreef.

‘Dat ik een fout maak en daarop gewezen wordt, daar kan ik mee leven. Maar de manier waarop is beneden alle peil. Je bent de facto een ‘postjespakker’, ‘poenpakker’ of een ‘corrupte klootzak’.’

Vincke is sinds 2013 schepen van sport en jeugd in Vilvoorde voor N-VA. ‘Uit idealisme’, zegt hij zelf. Maar niet iedereen heeft het zo begrepen.

‘De bedoeling was eigenlijk dat ik achter de politieke schermen zou blijven’, legt Vincke uit. ‘Door omstandigheden ben ik toch schepen geworden. Vanaf dat moment en nu nog steeds heb ik de bedoeling om dat goed te doen. Jammer genoeg is dat niet genoeg voor sommigen. Blijkbaar kunnen mensen niet meer in de politiek stappen omdat ze hun omgeving willen helpen beter te worden voor iedereen. Neen, je bent de facto een ‘postjespakker’, ‘poenpakker’ of ‘corrupte klootzak’.’

‘Ik word behandeld als vuil omdat ik in de politiek zit en ik ben dat beu’, stelt Vincke, die van zichzelf nochtans vindt dat hij een vrij dik vel heeft. ‘Wie ik ben als mens, maakt blijkbaar niets uit. Alles waar ze mij voor uitmaken ben ik echter niet. Ik ben nog steeds de idealist die de wereld beter wilt maken voor iedereen.’

‘Ik hou nog altijd vast aan de belofte aan mijzelf dat als ik dat idealisme verlies, ik meteen uit de politiek vertrek. En eender wie mij aanvalt, dat zal niet veranderen. Ik zal alleen wat vaker reageren, want als je het opkropt, krijg je gewoon nog meer over je heen.’

Vincke heeft er geen probleem mee om toe te geven dat hij wel eens de bal misslaat.

‘Ik ben een mens. En al helemaal geen genie. Ik maak fouten. Ik probeer die altijd recht te zetten, maar soms lukt ook dat niet. De motivatie blijft echter steeds dezelfde: idealisme. Feit is: je stapt niet in deze job omdat het plezant is. Dat is het al lang niet meer. Je doet het omdat je iets goed wil doen voor de mensen.’

Conclusies gaat Vincke er niet aan verbinden. ‘Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen en daar ga ik niet mee stoppen. Het gaat trouwens breder dan alleen het gedrag naar politici toe. Het is de manier van omgaan met elkaar in de hele maatschappij.’

Burgemeester Hans Bonte (sp.a) toont als doorwinterd politicus begrip voor de frustraties van Vincke.

‘Als politicus krijg je doorgaans meer kritiek dan felicitaties. Het is ‘part of the job’. Het is evenwel niet evident, zeker niet voor een jonge mandataris als Kevin. Het komt er op neer een voldoende dik vel te hebben zonder ongevoelig of cynisch te worden.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise