'Nieuwe brandweerkazerne tegen 2018'

Het stadsbestuur van Vilvoorde is dringend op zoek naar een nieuwe locatie voor haar brandweerkazerne. De huidige infrastructuur aan de Rondeweg staat daar namelijk zonevreemd. Onder meer de site aan VTM is een van de mogelijke opties. Tegen 2018 moet de verhuis alleszins een feit zijn.

Dat de brandweerkazerne niet voor altijd op de Rondeweg kon blijven staan, werd tien jaar geleden al beslist. Met de opmaak van de plannen rond het stadvernieuwingsproject ‘Watersite’, werd de omgeving van het Tuchthuiscomplex ingekleurd als ‘open ruimte’. En precies op die plaats staat tot op vandaag nog altijd de Vilvoordse brandweerkazerne.

‘We zijn daarom koortsachtig op zoek naar een nieuwe plek voor onze brandweerkazerne die daar dus zonevreemd staat”, zegt burgemeester Hans Bonte.

‘De kazerne moet plaats maken voor een open groene ruimte die het woongebied tussen het kanaal en het stadscentrum nog aantrekkelijker moet maken. Nu de plannen voor 74 assistentiewoningen voor senioren getekend zijn, is het dringend tijd dat er werk wordt van gemaakt.’

Vroeger stond er op de plaats van de huidige brandweerkazerne een boomgaard waar de gedetineerden van het tuchthuis konden werken. ‘Het is nu aan ons om dit voor een stuk te herstellen. Bedoeling is dat er op die plaats opnieuw een boomgaard komt’, zegt Bonte.

Toch blijkt dit niet zo simpel te zijn: ‘Er zijn niet veel open ruimtes beschikbaar in het centrum van Vilvoorde. We zijn dus volop ons licht aan het opsteken. De kazerne moet dichtbij het centrum liggen maar ook o.a. Machelen, Zemst, Eppegem en Grimbergen vlot kunnen bedienen. Dat is allemaal uitgemeten.’

‘Dat maakt dat er maar vier locaties in aanmerking komen: de site aan VTM, de buurt rond ‘De Vuist’, achter het station of de Asiat-site. Tegen 2018 moet de verhuis een feit zijn’, aldus nog Bonte.

De brandweermannen Vilvoorde klinken toch ongerust over de nieuwe plannen. ‘Al vijftien jaar wordt er ons gezegd dat we een nieuwe locatie krijgen. Enerzijds zijn we blij dat we nieuwe gebouwen krijgen maar anderzijds hebben we weinig vertrouwen, gelet op de problematische brandweerhervorming’, zegt Dominic Peeters, vaste gemachtigde van brandweer Vlaanderen VSOA.

‘We vrezen dat enkel naar het budget zal worden gekeken en dat de werknemers in de kou zullen blijven staan. Als de site aan VTM onze nieuwe werkplaats wordt, is dit absoluut niet voordelig voor heel wat van onze werknemers. Nu is het maar vijf minuten stappen van aan het station, maar dan zal het niet haalbaar zijn om dit te voet te doen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise