Voormalig Sibelgasgebouw ruimt plaats

De voormalige Sibelgassite op de hoek van de Tuchthuisstraat en de Vuurkruisenlaan ondergaat een metamorfose. De komende maanden staan in het teken van afbraakwerken. Daarna komt er op dezelfde plek een gebouw met 73 assistentiewoningen in een uniek ‘vakantiesfeer’-concept en een brasserie. Hiermee wordt een moderne poort tussen centrum en de vernieuwing aan het kanaal gecreëerd.

De laatste jaren kent Vilvoorde een sterke heropwaardering door verschillende stadsvernieuwingsprojecten. Ook de voormalige Sibelgassite op de hoek van de Tuchthuisstraat en de Vuurkruisenlaan wordt nu onder handen genomen. In navolging van de andere gronden van de voormalige industriële zone langs het Zeekanaal Brussel-Schelde, wordt ook hier overgegaan tot afbraak en sanering. Wat de werken bijzonder maakt, is dat de sanering van de oude vervuilde grond en de nieuwbouw volledig op elkaar afgestemd zijn.

De voorbije weken werden al afbraakwerken doorgevoerd aan het gebouw zelf. Tot de maand mei wordt volop ingezet op de afbraakwerken aan de buitenzijde en de sanering van de grond. Eens alle voorbereidende werken achter de rug zijn, kan overgegaan worden tot de ruwbouwwerken en uiteindelijk de afwerking, uitgevoerd door de bouwheer Senior Invest. Het uiteindelijk resultaat is een gebouw met 73 assistentiewoningen ‘in vakantiesfeer’. Er wordt namelijk een uniek concept gehanteerd waarbij de bewoners à la carte activiteiten en uitstappen krijgen aangeboden.

“Alles mag en niets moet. Het is alle dagen vakantie net zoals bij Club Med”, luidt het. Zo kunnen de inwoners genieten van 25 animaties per week, en gaan ze samen op excursie met een eigen minibus. Er worden tot 31 uitstappen per maand georganiseerd: samen winkelen, samen op café of naar het restaurant, de markt bezoeken of gaan winkelen. Ook een daguitstap naar de kust, een attractiebezoek of een bezoek aan een stad of dorp: het kan allemaal. Er zal ook een brasserie worden voorzien op de site. 

Met de sanering wordt een vernieuwde poort tussen centrum en de vernieuwing aan het kanaal gecreëerd. “De heraanleg van de Tuchthuisstraat zet de visuele relatie tussen de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop, het centrum en de kanaalzone extra in de verf”, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). “Dit ambitieus project wordt dan ook een reële hefboom voor de globale stadsvernieuwing van het Vilvoords centrum.

De afbraak van een oude, zwaar vervuilde site en de directe herrijzenis van een hedendaags service- en wooncomplex, symboliseert sterk de visie van het stadsbestuur. We willen van Vilvoorde een innovatiestad aan het water te maken, waar het goed is om wonen en werken. Het wordt opnieuw een reden om fier te worden op Vilvoorde”, aldus Bonte.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise