Frituur-taverne De Boerenschuur weken buiten strijd na brand

De frituur en taverne De Boerenschuur in Essene is minstens enkele weken dicht na een korte felle brand vrijdagavond. Er vielen geen gekwetsten.

In de frituur in de Ternatsestraat waren vrijdag rond 20.30 uur zeker vijftien klanten aan het aanschuiven toen uitbater Eddy Hofmans onder de frituurketel plots een grote steekvlam zag ter hoogte van het stopcontact. Het vuur sloeg over op de friteuse.

‘Ik heb onmiddellijk geroepen: iedereen naar buiten’, vertelt een geëmotioneerde Hofmans. ‘Zelf nog proberen te blussen was onbegonnen werk en bovendien ook veel te gevaarlijk. Zo’n friteuse werkt op gas, het risico op een ontploffing was gewoon te groot.’

‘Het enige wat ik nog kon doen was de zaak zo snel mogelijk volledig evacueren. Naast de vijftien klanten die in de zaak stonden was ik aan het werk met drie helpers. Iedereen was heel snel buiten.’

De brandweer van Asse en de civiele bescherming van Liedekerke snelden ter plaatse om de brand te bedwingen. Het vuur had zich intussen al meester gemaakt van de afzuigkappen en het houten plafond.

Rond 21.30 uur was de brandweer nog volop aan het nablussen. Een juiste balans van de materiële schade is momenteel nog niet op te maken.

De brand zelf bleef beperkt tot de frituur, maar er is rookschade in de rest van de taverne. Er is ook schade op de bovenverdieping, waar zich de privé-vertrekken van Eddy en zijn vrouw Ingrid bevinden.

‘Het is nog afwachten, maar ik vrees dat we toch zeker twee weken dicht zullen zijn’, aldus Hofmans.