E.ON-centrale klaar om stroomtekort aan te vullen

De centrale van E.ON is sinds maandag klaar om – indien nodig – elektriciteit op te wekken. Dat heeft het energiebedrijf bekendgemaakt. Aan de ombouw is maandenlang gewerkt. De gasgestookte centrale moest worden omgebouwd van een gesloten- naar een opencycluscentrale. Zo diende onder meer een nieuwe schouw te worden voorzien. De werken werden vorige week afgerond, en de centrale kreeg ook groen licht van hoogspanningsbeheerder Elia.

De centrale van 265 MW-vermogen kan vanaf nu stroom opwekken, mocht dat nodig zijn. Samen met de centrale van EDF Luminus in Seraing maakt de E.ON-centrale deel uit van de strategische reserve, waar de regering pieken in het stroomverbruik wil mee opvangen. De reserve is goed voor 850 MW, voor 750 MW afkomstig van beide centrales die normaal zouden worden stilgelegd wegens niet rendabel en voor 100 MW afkomstig van grote verbruikers die minder willen verbruiken bij piekmomenten.

Voorlopig is vanuit Elia nog niet de vraag gekomen om de centrale op te starten, aldus een E.ON-woordvoerder.

 

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise