Café Copacabana moet maand dicht

Café Copacabana op de Mechelsestraat is een maand lang dicht. Burgemeester Hans Bonte (Sp.a) heeft die maatregel genomen naar aanleiding van een incident twee weekends terug.

Een gewapende man wilde zich om acht uur ‘s ochtends een toegang forceren tot het gesloten café om zich te revancheren na een vechtpartij. ‘Het gaat hier om de openbare veiligheid. Ik kan niet tolereren dat we naar Far-Westtoestanden evolueren’, motiveert Bonte zijn beslissing.

Het incident deed zich voor op zaterdagochtend 25 oktober. In de omgeving van het café ontstond een vechtpartij. Daarbij was een politie-interventie nodig om de gemoederen te bedaren en werd een man opgepakt voor verhoor. 

Daarmee was de kous echter nog niet af. Eén man kwam een uur later terug in het bezit van een vuurwapen. Hij probeerde zich een toegang te verschaffen tot het intussen gesloten café duidelijk met de intentie om zich te revancheren. 

Het wapen werd uiteindelijk enkel gebruikt om de glazen toegangsdeur met geweld open te breken, hetgeen niet lukte. Schoten werden niet gelost. Er werden wel drie patronen en één huls van kaliber .22 gevonden door de politie.

Voldoende voor burgemeester Hans Bonte (Sp.a) om kordaat in te grijpen. ‘Ik kan niet leven met het idee dat we hier naar Far-Westtoestanden zouden evolueren. De gewapende man werd opgepakt. Politie en gerecht onderzoeken nu hoe de vork precies in de steel zit.’

Het café is sowieso ook al niet onbesproken volgens Bonte.

‘Daarmee wil ik niets zeggen over de uitbaters maar de frequentie waarmee onze politiediensten moeten optreden in die omgeving zegt genoeg. Als je dit incident ziet kan je je ook de vraag stellen hoe het zit met de veiligheid van diegenen die zich in het café bevinden. Het is als burgemeester mijn taak om de veiligheid van éénieder te garanderen en dat kan daar momenteel niet.’

Veiligheidskwestie

Bonte heeft ook aan uitbaters en eigenaar van het pand duidelijk gemaakt dat dat deel is van zijn verantwoordelijkheid.

‘Zij zeggen dat zij zelf het slachtoffer zijn en ik wil hen daar nog tot op zekere hoogte in meevolgen maar dat verandert niets aan de veiligheidskwestie. Feit is dat er momenteel blijkbaar gevaarlijke individuen op hun café afkomen.’

De burgemeester wacht nu het onderzoek van de politie af. ‘Naar gelang de uitkomst kan de sluitingsperiode, die nu in principe loopt tot 2 december, ingekort of verlengd worden. Als er zich geen probleem meer stelt, is het niet langer nodig om het café gesloten te houden.’

Het is niet de eerste keer dat de burgemeester moet overgaan tot sluiting van een café na een schietincident. Onder meer de Que Pasa op de Grote Markt werd begin vorig jaar al eens drie maanden gesloten.

Recent nog onderging ook de sikh-tempel in de Lange Molenstraat hetzelfde lot zij het om totaal andere redenen (vermeende aantrekkingspool voor illegalen en mensenhandelaars, red.).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise