Infopunt scoort bij Vilvoordenaars én toeristen

De stad Vilvoorde ontving afgelopen zomer ruim 2.000 gasten waaronder zeker 500 buitenlandse toeristen in haar nieuwe infopunt. ‘Een onverhoopt succes’, zegt schepen van Toerisme Johan Claus (Open Vld). Het aantal gidsen en gidsbeurten werd dan ook verdubbeld.

De toeristen komen onder meer uit Zuid-Korea, Nederland en Engeland, vooral omwille van de in Vilvoorde terechtgestelde protestantse priester William Tyndale. Ook de pas aangelegde Japanse tuin in park 3 Fonteinen is een grote publiekstrekker.

Het toeristisch informatiepunt van de stad Vilvoorde scoort hoge toppen sinds haar opening eind april. Na de instorting van een deel van het historische Mattenkot in 2011, werd van de nood een deugd gemaakt. Er werd gekozen voor een transparant ‘glazen’ huis: gastvrij en uitnodigend voor bezoekers én de eigen bevolking.

De bezoekerscijfers liegen er dan ook niet om. ‘Meer dan 2.000 mensen zijn langsgeweest tijdens de zomermaanden’, legt schepen Johan Claus (Open Vld) uit. ‘Daarbij zijn er ook zeker 500 buitenlandse toeristen. Dit is dan ook een schot in de roos. We hebben momenteel al 42 stadsgidsen in dienst die volgens een poulesysteem werken.’

Vergelijken met vroeger is er niet bij. ‘We hadden gewoon geen toeristisch infopunt. Er waren wel veel aanvragen om ons Tuchthuis te bezoeken. Zeer occasioneel lieten we een groep toe.’

70 monumenten

Het infopunt was in eerste instantie bedoeld om de Vilvoordenaar zijn stad beter te leren kennen.

‘Per maand gaan hier 700 brochures over Vilvoorde de deur uit. En zeggen dat we toen we voor het eerst een stadswandeling wilden opzetten, ons nog afvroegen of er wel genoeg bezienswaardigheden waren in de stad.’

‘Daaronder kan je verstaan: een geklasseerd gebouw met ‘een verhaal’. Bleek dat we in Vilvoorde over liefst 70 dergelijke monumenten beschikken. Dat zou dus al een stadswandeling worden van ettelijke dagen (lacht). Vandaar zijn we al moeten beginnen opdelen in diverse specifieke wandelingen, bijvoorbeeld enkel naar de kerken toe.’

Kwart buitenlandse bezoekers

Hoewel er dus geen cijfers bestaan van vorige jaren zit ook de aantrekkingskracht op buitenlandse toeristen duidelijk in de lift. Minstens 500 van de 2.000 bezoekers aan het centrum waren buitenlanders.

‘Vooral Zuid-Koreanen, Nederlanders en Engelsen vinden hun weg naar hier via de protestantse gemeenschap. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de William Tyndale)wandeling. Die leidt hen langs historische plekken die verband houden met de protestantse priester die in 1536 in Vilvoorde werd terechtgesteld.’

‘Los van die protestantse connectie zien we vooral Fransen en uiteraard de Spanjaarden uiteraard. De link met de zustersteden speelt ook mee.’

Andere publiekstrekkers zijn park 3 Fonteinen met sinds kort ook zijn Japanse tuin. Maar ook de Troostbasiliek en de eeuwenoude Onze Lieve Vrouw van Goede Hoopkerk hebben een grote aantrekkingskracht, net als het gerenommeerde tuchthuis, en de vele productiehuizen op ons grondgebied.’

Wat de verdere uitbouw van het toeristisch centrum betreft, werd een plan opgemaakt voor de komende vijf jaar.

‘Er werd al beslist om dit wegens succes te versnellen. Er komen bijvoorbeeld luxueuzere folders, een cadeaubon om te shoppen in de binnenstad en een verdere uitbreiding van de wandelingen.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise