Vilvoorde focusgemeente tijdens Gordelfestival

Het Gordelfestival, dat vorig jaar in de plaats kwam van de Gordel, loopt dit jaar van half juni tot half oktober. Zondag 7 september wordt wel dé topdag. Vilvoorde is ‘focusgemeente’ en de twee ankerpunten (het Blosodomein van Hofstade en het provinciedomein Huizingen) blijven behouden.

Er wordt opnieuw een gevarieerd aanbod van animatie voorzien en diverse wandel- en fietstochten vertrekken richting Vlaamse rand.

De communautaire en politieke angel is al langer uit de Gordelevenement gehaald. ‘De voertaal in de Groene Gordel is Nederlands maar uiteraard worden ook anderstaligen uitgenodigd om de Groene Gordel en zijn veelzijdigheid te ontdekken. Iedereen is welkom’, luidt het bij de organisatoren.

Nieuw is dat zeventien evenementen zich tussen half juni en half oktober vasthaken aan het Gordelfestival. Ze vormen een staalkaart van het culturele en toeristische aanbod van de regio en dragen bij aan het kwaliteitslabel ‘Gordelfestival’.

Het Gordelfestival kent echter zijn hoogtepunt op 7 september met heel wat fiets- en wandeltochten – die vaak thematisch zijn ingekleurd -, feestelijke optredens, varend erfgoed, reuzen, streekproducten, sportinitiaties, kinderanimatie,…  Er is uiteraard opnieuw een fietslus rond Brussel, die met zijn 120 kilometer en een nieuw parcours de geoefende fietser wil aantrekken.

Minister van Sport Philippe Muyters: ‘Fietsen en lopen blijven toppers. We hebben de parcours zelfs nog aantrekkelijker gemaakt: extra kilometers voor echte sportievelingen, meer rustpunten voor de recreatieve sporters met nog meer entertainment onderweg.’

Vilvoorde is dit jaar focusgemeente. De stad richt op 7 september de spots op de vernieuwde kanaalsite. Er is een streekproductenmarkt langs de kade, de stad is start- en rustpunt voor twee van de drie fietsroutes (35 en 75 km) en het jonge volkje kan zich uitleven tijdens de ‘Ketnet Cup’. Erfgoedliefhebbers kunnen genieten van de rijke Vlaamse scheepvaarttraditie. Elf boten uit het ‘Varend Erfgoed’ zullen aan het kanaal liggen. Je kan ook genieten van een rondvaart tussen het viaduct en de Verbrande Brug.

‘Vilvoorde is graag focusgemeente’, zegt burgemeester Hans Bonte (Sp.a). ‘We plaatsen onze vernieuwde kanaalsite in the picture en doen op een moderne manier aan city-marketing.’

‘Kies je voor een fiets- of wandeltocht vanuit het Bloso-centrum Hofstade, neem dan je tijd,’ zegt Philippe Paquay, administrateur-generaal van Bloso. ‘Want nadien kan je bij ons terecht in maar liefst acht themadorpen rond sport, kinderen, circus, proevertjes, beweging, avonturen, wieltjes én wintersport. Voor de rechtstreekse uitzendingen van Radio 2 en voor de slotoptredens moet je uiteraard in het Muziekdorp zijn.’

Ook de gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ en het Felix Art Museum in Drogenbos zijn actief betrokken in het aanbod van 7 september. Wandelen vanuit Huizingen naar Drogenbos wordt beloond met een rijk kinderaanbod en een optreden van de Ketnetband. Fietsen doe je tussen Jezus-Eik en Wezembeek-Oppem  en onderweg hou je halt op onverwachte en inspirerende plekken. In Sint-Genesius-Rode wacht wandelaars een uitdagende en familievriendelijke geocache-wandeling. Tickets kopen gebeurt online via www.gordelfestival.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise