Vlaamse overheid brengt archief naar Zennestad

De Vlaamse overheid gaat in een nog op te trekken gigantisch gebouw in de Levisstraat haar volledig archief samenbrengen. Het gaat zowel over het papieren archief, bodemkundige stalen als het volledige kunstpatrimonium. De kost van het pand wordt begroot op 28 miljoen euro. De werken zouden ten laatste in 2016 aanvangen.

De Vlaamse regering broedt al langer op een plan om haar gigantische archief op een centrale plaats samen te brengen. Momenteel zit een en ander nog verspreid in dure locaties in Vlaanderen en Brussel.

Twee jaar geleden al werd begonnen met de zoektocht. Een haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd en nu werd vanuit de Vlaamse regering groen licht gegeven voor de site in de Levissstraat in Vilvoorde. De Vlaamse overheid huurt daar momenteel al een oud gebouw van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) en een stuk van het geschreven archief bevindt er zich al.

Dat pand zou verdwijnen en plaats maken voor een gigantisch gebouw van 16.500 m2 met al naargelang de voorliggende varianten zes à negen bovengrondse verdiepingen en ook nog een aantal ondergrondse verdiepen voor zaken die onderhevig zijn aan licht.

Het gaat zowel om documenten, geologie zoals ertsen en stalen van saneringen en ook het kunstpatrimonium. In totaal goed voor 12.500 kunstwerken waaronder heel wat schilderijen en wandtapijten.

Tewerkstelling

Veel zit momenteel nog verspreid in onder meer opslagplaatsen van musea zoals het S.M.A.K. in Gent, een depot in Schaarbeek, in de zolder van het kasteel van Gaasbeek en het rijksarchief in Beveren.

‘Dit is zeer goed nieuws’, reageert de Vilvoorde burgemeester Hans Bonte (sp.a). ‘We gaan daar uiteraard volop aan meewerken want dit brengt ook tewerkstelling met zich mee. We zijn fier dat zoiets in Vilvoorde zou komen. Bovendien versterkt het alleen maar onze kandidatuur om erkend te worden als centrumstad.’

Bonte toont zich meteen ambitieus. ‘Het zou een droom zijn dat we het filmarchief waar de VRT momenteel zo mee worstelt hier konden conserveren. We zouden het dan zelfs kunnen openstellen voor het publiek want we hebben nog een museumvleugel ter beschikking in het Tuchthuis. Dit opent alleszins perspectieven om onze troef van mediastad nog sterker uit te spelen.’

Tegen 2016

Zover is het nog niet maar dat het Vlaamse archief in Vilvoorde terechtkomt, is wel zo goed als zeker. Dit jaar en in 2015 zou de administratieve kant inclusief bouwvergunning worden afgehandeld.

Vermits er sprake is van hoogdringendheid wordt ten laatste in 2016 vooropgesteld dat de werken zouden beginnen, bouwkundig gezien heel snel voor werken van dergelijke omvang.

De vraag is wel nog of de overheid dit pand in eigen beheer gaat neerpoten of dat er zal gewerkt worden met een publiek-private constructie. De kostprijs wordt namelijk begroot op zomaar even 28 miljoen euro (exclusief BTW).

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise