Buurtbewoners vullen tijdelijk 4 Fonteinen in

Omdat stadsvernieuwing een zaak is van lange adem hebben de stad en de projectpartners van 4 Fonteinen beslist de braakliggende terreinen een tijdelijke unieke invulling te geven. De bewoners van de aangrenzende wijk Broek stonden model voor 33 stalen sculpturen. Er werd ook een loop- en wandeltraject aangelegd.

De herontwikkeling van de 13 hectare voormalig industrieel terrein kent nog een doorlooptijd van enkele jaren. Tussen de werken aan het nieuwe centrale buurtplein van 4 Fonteinen en de bouwwerf van ’t Sas – het eerste appartementsgebouw aan het water en het plein – en de oude Euroblansite is er heel wat ‘wachtruimte’ beschikbaar.

De stad Vilvoorde en de projectpartners van 4 Fonteinen (Matexi, PSR Brownfield Developers, Waterwegen en Zeekanaal NV) willen in die tussentijd de braakliggende terreinen tussen de Schaarbeeklei en het kanaal nuttig invullen met het project ‘Tijdelijk Anders Bestemmen’.

Blikvangers zijn de zowat 30 metalen sculpturen die ontworpen zijn naar de beeltenis van huidige buurtbewoners. De silhouetten beelden de bewoners af met hun grootste passies. De bewoners stelden dan ook met enige trots hùn sculptuur voor.

Eén van hen is Charles Brassine. Hij loopt al 35 jaar elk jaar de 20 kilometer van Brussel, en is afgebeeld als loper. Hij is erg enthousiast over het project. “In 1979 werkte ik hier al, in de fabrieken, en ik heb dit gebied zien evolueren”, reageert hij. “Het is mooi dat men nu de huidige buurt op deze manier ‘vastlegt’, om er gaandeweg de nieuwe mensen in te integreren. De sculpturen zijn alleszins erg mooi geworden.”

De opzet van de initiatiefnemers is de buurt extra leven in te blazen. Naast de sculpturen ligt er ook loop- en wandelparcours dat 4 Fonteinen verbindt met het centrum van de Zennestad. Ze creëert een lus langs zowel  de groene gedempte Zenne, het weidse kanaal als de historische sites. Ook hier gaat het om een tijdelijke ingreep.”

Ontwerpbureau Surplus vroeg daarnaast ook nog aan de vierdejaars leerlingen uit het Atheneum van  Vilvoorde om enkele mythes over de Zenne uit te schrijven. Verzonnen verhalen die soms opduiken en die de lange geschiedenis van de buurt in de verf zetten. De bedoeling is om de Zenne zo terug tot leven te brengen. Deze mythes worden op postkaartjes gedrukt en geven het startschot van een blog-actie om nog meer verhalen over de Zenne met elkaar te delen.

Zaterdag startte eveneens de verkoop van de appartementen van de eerste fase ‘t Sas van 4 Fonteinen. www.4fonteinen.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise