‘4 Fonteinen’ brengt nieuw leven in kanaalzone

De kanaalzone in Vilvoorde zal de komende jaren beheerst worden door een reconversieproject dat onder meer 950 nieuwe woongelegenheden en 5.000 m2 nieuwe kantoorgebouwen zal omvatten. Ook een school, buurtwinkels en andere lokale diensten staan gepland op de site die de naam ‘4 Fonteinen’ meekreeg.

Het Park Drie Fonteinen wordt door een nieuwe wandel- en fietsbrug voor het eerst met de Vilvoordse stadskern verbonden. De oplevering van de eerste appartementen is gepland voor eind 2016.

Projectpartners Matexi en PSR Brownfield Developers hebben de plannen voorgesteld voor de site ‘De Molens De Vaert’, die herdoopt werd tot 4 Fonteinen. 

De site die ontwikkeld wordt is 13 ha. groot en maakt deel uit van ‘Watersite’, één van de grootste ontwikkelings- en reconversieprojecten in Vlaanderen. Het project zal de verouderde industriële zone tussen kanaal en Schaarbeeklei en tussen de grens met Brussel en het stadscentrum van Vilvoorde nieuw leven inblazen.

‘In totaal zijn circa 950 woongelegenheden gepland’, zegt Steven Strobbe, algemeen directeur van PSR Brownfield Developers. ‘Het gevarieerde woonaanbod biedt een oplossing voor starters, gezinnen met kinderen en ook ouderen.’

‘Naast de woningen komt er ook circa 5 000 m² kantoorruimte alsook zo’n 4 500 m² winkelruimte (enkel buurtwinkels). Er worden ook een nieuwe basisschool en andere lokale diensten voorzien.’

Grote autovrije zones

De nieuwe stadswijk wordt autoluw met grote autovrije zones, zowel aan de kade als op het centrale plein.

‘Toegelaten verkeer wordt beperkt tot traag bestemmingsverkeer. Er komt een netwerk van goed verlichte fiets- en wandelpaden door het groen en een nieuwe wandel- en fietsbrug zal het stadscentrum verbinden met het Park Drie Fonteinen.’

De infrastructuurwerken gingen van start in september met de bouw van een nieuwe brug over het kanaal en de aanleg van een stedelijk plein.

‘De verkoop van de eerste 138 appartementen gaat van start in het voorjaar van 2014’, vervolgt Kris Vriesacker, projectdirecteur van Matexi. ‘De aanvang van de bouw is voor het eind van hetzelfde jaar. De oplevering van de eerste appartementen is gepland voor eind 2016. Het hele project heeft een geschatte doorlooptijd van 20 jaar.’

Vierde fontein

‘De nieuwe projectnaam 4 Fonteinen verwijst naar de voormalige fontein die meer dan 400 jaar geleden op het projectgebied stond en werd opgericht na de aanleg van het kanaal in 1561.’

‘De fontein had 4 spuigaten en voorzag in drinkwater voor de toenmalige scheepvaartactiviteit. Omdat de schippers bij het naderen van de fontein maar 3 van de 4 stralen konden zien, raakte de benaming ‘Drie Fonteinen’ in zwang.’

‘Dat werd ook de naam van het Park Drie Fonteinen waarin de fontein zich bevindt. In het midden van de 3 reeds aanwezige ‘fonteinen’ of levensaders op het projectgebied – de 2 stromen en het park – komt nu een nieuw stadsdeel, een vierde fontein als het ware, tot leven.’ 

BANNER VILVOORDE

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise