Ramkrakers parfumerie Gigi's moeten 3,5 jaar brommen

De Leuvense correctionele rechtbank veroordeelde vrijdag vier Roemeense klusjesmannen tot vijf jaar cel, waarvan een deel met uitstel, voor een reeks ramkraken op parfumeries in mei 2013.

Een ervan was de stoutmoedige ramkraak op parfumerie Gigi’s op de Steenweg in Asse in de nacht van 16 op 17 mei van dit jaar. De Leuvense politie kon de bende een week later inrekenen, zij het pas na een wilde achtervolging.

De mannen kraakten in dezelfde maand parfumeries in Leuven, Tienen, Mechelen en Gent. Ze maakten samen voor ongeveer 93.000 euro aan dure parfums buit. De daders gaven voor de rechter de feiten toe.

De bende kopieerde een eerdere bende die onder meer ook de eerste kraak op de winkel van Gigi’s, in augustus 2012, op haar kerfstok had. Die bende werd vrij snel opgepakt en zit 37 maanden celstraf uit.

De collega’s kregen gisteren vijf jaar cel, waarvan achttien maanden met uitstel voor een periode van vijf jaar. De rechter achtte bewezen dat de Roemenen betrokken waren bij ramkraken op filialen van Ici Paris XL in Leuven, Tienen en Mechelen, parfumerie Gigi’s in Asse en een poging tot ramkraak in parfumerie Vranckx in Leuven.

Tegen de rechter zeiden ze dat ze slechts 150 tot 200 euro per ramkraak kregen. Niettemin moeten ze samen 50.000 euro, waarvan twee derde met uitstel, terugbetalen.

De Opel Vectra die ze gebruikten tijdens de ramkraken, is verbeurd verklaard. Een andere, gestolen wagen gaat terug naar de Antwerpse eigenaar.

De burgerlijke partijen krijgen ruim 73.000 euro schadevergoeding.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk