Oud gemeentehuis krijgt toekomst

Er is een nieuwe toekomst gevonden voor het oude gemeentehuis van Ternat. In het Kasteel De Mot komt met 1719 een speciaal horecaproject.

 

Na de opening van het nieuw administratief centrum in Ternat werd er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het oude gemeentehuis. Er werd een wedstrijd uitgeschreven waarbij kandidaten een project konden indienen voor het historische Kasteel De Mot. Uiteindelijk werd gekozen voor 1719, een concept van Jo Van der Elst en Sven Van Loon. Van der Elst is mobiliteitsambtenaar bij de gemeente en Van Loon is architect. Samen willen ze hun droom uitwerken. “Op het gelijkvloers voorzien we een gezond restaurant”, zegt Jo Van der Elst. “We willen een kleine kaart aanbieden die vaak verandert, maar alleen met producten uit de streek. Dit project moet duurzaam zijn, in alles wat we doen”, klinkt het. Verder kan er in 1719 ook genoten worden van wijnen en lekkere cocktails. “In de zomer willen we ook een gezellige zomerbar openen waar iedereen van het mooie weer kan komen genieten”, vult Sven Van Loon aan.

1719 wil ook iets teruggeven aan de Ternattenaren, dat was een eis van het gemeentebestuur. “Daarom voorzien we op de eerste verdieping een co-workingruimte”, zegt Van Loon. “Ook startende ondernemers kunnen bij ons onderdak vinden. En verenigingen kunnen hier gebruik maken van een zaaltje. We voorzien ook een ruimte voor tentoonstellingen of leuke projecten.” Op termijn worden op de derde verdieping van 1719 logies voorzien.

Op de overeenkomst tussen de gemeente en de uitbaters kwam wel al kritiek. Zo werd er een erfpacht voor 50 jaar afgesloten, waarbij Van der Elst en Van Loon slechts 1 euro per jaar moeten betalen. Een gemiste kans volgens oppositiepartij CD&V, die liet berekenen dat de huur van het kasteeltje minstens 1.100 euro per jaar moet bedragen. “Maar uiteindelijk investeren wij zelf fors in het project”, zegt Jo Van der Elst. “De renovatie van het interieur kost al 300.000 euro. Als we daar nog eens huur bij moeten betalen, is dit project nooit haalbaar.”

De opening van 1719 wordt voorzien begin 2018, maar op zaterdag 23 en zondag 24 september vindt er al een pop-upevent met foodtrucks plaats, zodat Ternat kan komen kennismaken met het project.