Ternath huldigt graaf Henri

Op de zogenaamde Nattenkauter – het sport- en jeugdcentrum in de Pieter van Cauwelaertstraat in Ternat – komen de ‘Vrienden van het Graafschap Ternath’ op vrijdag 19 juni om 20 uur samen voor een ‘Eerbetoon aan den Graaf Hendrik de Fourneau van Cruquenbourg, Ternath’.

Het gaat om een kleinschalige herdenking van het deelnemen van ‘onze’ graaf aan de Slag van Waterloo als hoge officier van de Prins van Oranje, de latere Willem II.

De graaf, geboren in 1785 en overleden in 1861, nam, na de gevechten in Quatre-Bras, ook actief deel aan de veldslag in Eigenbrakel op 18 juni 1815. Twee keer werd zijn paard getroffen en hijzelf ontsnapte maar ternauwernood aan de dood. Hendrik werd gered door Alexander, een Waals-Nederlandse soldaat.

‘Graaf Henri of Hendrik de Fourneau de Cruquenbourg was zeer bekend aan het Nederlandse koninklijke hof en ook in het Nederlandse leger in de 19de eeuw’, zegt Willy Van Cauwelaert, mede-initiatiefnemer van de hulde.

‘Hij was een van de Adjudanten van Willem, Prins van Oranje, opperbevelhebber van een van de twee Nederlandse legers. Hij kreeg hoge Nederlandse onderscheidingen en bracht het tot generaal. Tijdens en na de Belgische Omwenteling van 1830 ijverde en vocht hij met de prins van Oranje tegen de Belgische opstandelingen.’

De Nederlandse ‘Gemeente Ternath’, in de toenmalige provincie Zuyd Braband, bestond maar 15 jaar, van 1815 tot 1830. Onze orangistische graaf nam na de Belgische onafhankelijkheid de wijk naar Noord-Nederland.