Rock Ternat 2013 kan verwachtingen niet waarmaken

Rock Ternat beleefde zijn moeilijkste editie in jaren. Niet de organisatie – die stond er, met 500 vrijwillige medewerkers, zoals ieder jaar als een huis – maar wel de sfeer en de opkomst bleven, zowel vrijdag als zaterdag, beneden de verwachtingen. Met 9.000 bezoekers – 3.500 op vrijdag en 5.500 op zaterdag – blijft het festival ver beneden de 13.000 festivalgangers in 2012.

Rock Ternat koos er in 2013 voor om het geweer lichtjes van schouder te veranderen en programmeerde niet meer enkel ‘dancemuziek’ op vrijdag. ‘We kozen voor een homogene programmatie met op beide dagen voor ieder wat wils’, zegt voorzitter Kim De Wever. Toch is dat niet uitgedraaid zoals werd verwacht. Vooral de zeer jonge festivalbezoekers – die de laatste jaren de bovenhand hadden genomen – bleken onverwacht te hebben afgehaakt.

De Wever ziet twee redenen: ‘Bijna alle middelgrote festivals zitten in de hoek waar de klappen vallen. Vorig jaar ontsnapten we nog aan die algemene trend, maar dit jaar blijkbaar niet. We moeten ook erkennen dat het programma niet is aangeslagen zoals we hadden gehoopt. Een festivalprogramma samenstellen is echter een verschrikkelijk complex gebeuren, waarbij je vaak ook wat geluk van het moment moet hebben. Zoals we hier jaren geleden Stromae naar Ternat konden halen. We zijn nog altijd het enige festival waar hij ooit op de affiche stond.’

Feilloze organisatie

Desondanks gaat de organisatie er prat op dat het festival feilloos is verlopen op organisatorisch vlak, zonder noemenswaardige incidenten. Zaterdagavond dreigde een ongeval met een kraan op de E40 in Erembodegem roet in het eten te gooien. Door de file tussen Brussel en Affligem raakte de Assesteenweg plots verzadigd. Het optreden van A Brand startte met 20 minuten vertraging omdat de gitarist in de file vast zat.

Muzikale winnaars op punten in 2013 waren Daan, Axelle Red en Black Box Revelation.

Volgend jaar vindt Rock Ternat drie weken vroeger plaats, op vrijdag 19 en zaterdag 20 september, waardoor het festival beter kan aansluiten bij de zomerfestivals. ‘In oktober zijn we wat de vreemde eend geworden in het Vlaamse festivallandschap. 

Ziek ook onze fotospecials: dag 1dag 2

Rock Ternat 2013 - dag 2 - 01