Storende overwegbel Meersstraat gaat nog niet weg

Er is nog niet onmiddellijk een oplossing in zicht voor de luide bel aan de spooroverweg in het voetwegje in de Meersstraat. De bel jaagt al negen maand tientallen omwonenden van café De Meiboom de kast op. Mogelijk wordt de mechanische bel vervangen door een elektronisch geluidssignaal.

In het vrij onbeduidende voetwegje, aan de overzijde van café De Meiboom in de Meersstraat, werd de spooroverweg, met enkel een andreaskruis, in december 2012 aan weerszijden uitgerust met lichten en bellen.

118 DECIBEL

Het zeer harde gerinkel – 118 decibel aan de overweg, 70 db op ruim honderd meter – stoort tientallen omwonenden tot in de huiskamer. Zowat 70 keer per dag blijven de bellen minutenlang rinkelen, want deze overweg, op de oude lijn 50, heeft geen slagbomen.

Infrabel toont zich wel luisterbereid naar de klagende inwoners, maar wijst er op dat zij ‘enkel beslissingen van de minister uitvoert’. Zo werd destijds beslist dat alle overwegbewakingen van het type 4 (met het andreaskruis) weg moesten. Aangezien Ternat tegen het afschaffen van voetwegen is, bleef als enige mogelijkheid de overweg met een bel uit te rusten.

Enkele maanden geleden werd wel al beslist om de bel ‘s avonds en ‘s nachts uit te zetten.

ELEKTRONISCH GELUID

De voorbije maand zaten de gemeente Ternat, Infrabel, de NMBS en de FOD-Mobiliteit samen aan tafel. De bel afschaffen zit er echter niet in, omdat de veiligheid moet worden gewaarborgd. Het traject is te gevaarlijk: treinen komen vanuit een bocht. Voor de gemeente blijft ook het sluiten van de voetweg geen optie.

‘Wel is het de bedoeling dat de huidige mechanische bel begin 2014 wordt vervangen door een elektronisch geluidssignaal’, weet buurtbewoner Marc Boel. ‘Het is, volgens de bekomen informatie, tevens perfect mogelijk het geluidsniveau van de bel te regelen en te richten. Infrabel belooft alvast dat deze overweg als eerste wordt aangepakt.’

Omdat Infrabel ook op andere lijnen problemen ondervindt met dit soort overwegen, wordt niettemin overwogen om de huidige normen voor deze overwegen te herzien. Maar dat wordt sowieso iets van lange adem.