Vermiste Jongen (8) uit Leeuw gevonden in Rotterdam, reisde zelf met trein

Een achtjarige jongen uit Sint-Pieters-Leeuw heeft zondag helemaal alleen de trein naar Rotterdam genomen. Een Rotterdamse taxichauffeur die het niet vertrouwde, verwittigde de politie.

Volgens de Nederlandse pers stond het “jochie” rond 19 uur op de Statenweg in Rotterdam te liften. Tegen de taxichauffeur vertelde hij dat hij bij z’n ouders was weggelopen en z’n oma in Rotterdam zocht. De chauffeur leverde eerst een klant af en reed toen met de jongen naar het politiebureau.

“Zondagavond om 17.15 uur is een 37-jarige man uit Sint-Pieters-Leeuw aangifte komen doen van het feit dat zijn 8-jarige zoon thuis was weggelopen”, zegt Gilles Blondeau, woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde.

“Volgens de vader had zijn zoon de woning verlaten om naar het carnaval in Halle te gaan. De politie van de zone Zennevallei heeft verschillende foto’s van de jongen verspreid onder de ploegen op het terrein en is op basis van de persoonsbeschrijving op zoek gegaan naar de jongen.”

Rond 19.50 uur kwam echter het bericht uit Nederland dat de jongen was aangetroffen in Rotterdam terwijl hij naar een taxichauffeur aan het zwaaien was. De taximan vond dat raar en besloot de jongen mee te nemen tot bij de Nederlandse politie.

“De jongen werd kort erna opgevangen door een in Nederland woonachtig familielid waarna de ouders van de jongen hem gisterenavond zijn gaan ophalen. Deze morgen zat de jongeman al opnieuw op de schoolbanken.”

“De vader van de jongen werd vandaag verhoord door de lokale politie van de zone Zennevallei. Uit zijn verklaring blijkt dat de jongen thuis was weggelopen en (zonder te betalen) een bus genomen heeft naar het station Brussel-Zuid. Daar zou hij op de aankondigingsborden een trein naar Amsterdam hebben gezocht en (opnieuw zonder te betalen) aan boord zijn gestapt. Hij zou uiteindelijk in Rotterdam zijn uitgestapt.”

De jongen zou op zijn tocht door niemand aangesproken of gecontroleerd zijn geweest.

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft wel een onderzoek geopend naar de leefomstandigheden van de jongen en zijn gezin om na te gaan of er sprake zou kunnen zijn van een verontrustende opvoedingssituatie.

De politie van Rotterdam had veel lof voor de taxichauffeur die het niet vertrouwde en de jongen uithoorde in plaats van door te rijden.