Nieuwe industriezone langs Kanaal Brussel-Charleroi

Op de grens van Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos komt een nieuwe industriezone. Beide gemeentebesturen hebben een bouwvergunning afgeleverd voor de ontwikkeling van de industriezone Krekelendries.

Het terrein tussen de Humaniteitslaan en het Kanaal Brussel-Charleroi was in de jaren negentig voorbestemd om er een nieuwe verbrandingsoven te bouwen. Maar een actiecomité streed zeven jaar lang tegen de bouw van de oven, waardoor de plannen in de prullenmand terecht kwamen.

Enkele jaren geleden wilde Haviland de site ontwikkelen, maar ook daar kwam niets van in huis. Daarom kocht het bedrijf Alides de hele site over van Haviland. “Het terrein zelf is 7,75 hectare groot”, zegt Leeuws burgemeester Luc Deconinck (N-VA).

“De vergunning die wij afleveren maakt de bouw mogelijk van twee gebouwen voor productie, opslag en distributie verdeeld in negen units en een oppervlakte van elk 1.900 vierkante meter. Daarbij kunnen er nog vier gebouwen gezet worden waarin labo’s en onderzoekfaciliteiten ondergebracht kunnen worden, goed voor 11.500 vierkante meter en één kantoorgebouw met een oppervlakte van 6.500 vierkante meter.”

Extra tewerkstelling

Tegelijk worden er meer dan duizend ondergrondse parkeerplaatsen voorzien  en nog eens 362 parkeerplaatsen bovengronds. Vervuilende industrie zal er niet komen op de Krekelendries. “De ontwikkelaar mikt op andere bedrijven en daar zijn we blij om”, zegt Deconinck. “Voor ons is het belangrijk dat de site eindelijk ontwikkeld wordt. Dit zal zorgen voor extra tewerkstelling. Hoeveel jobs dit oplevert voor de streek is nog niet duidelijk maar in deze moeilijke economische tijden is alles meegenomen.”

De invloed op het verkeer zal volgens de burgemeester beperkt blijven. “Op termijn komt er een nieuwe brug over de Zenne vanaf de Humaniteitslaan en een nieuwe halte van de vervoersmaatschappij MIVB moet er voor zorgen dat de bedrijven met het openbaar vervoer ook bereikbaar zijn.”

Alides, een dochteronderneming van de Group Maes, hoopt alvast in 2016 de nieuwe industriezone te kunnen openen.