Inbraken in gebouwen en voertuigen gestegen in Sint-Pieters-Leeuw

Het aantal inbraken in gebouwen en voertuigen is opmerkelijk gestegen in Sint-Pieters-Leeuw. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politiezone. Het aantal gerechtelijke feiten nam in de gemeente wel af met 9 procent, dat is meer dan de gemiddelde daling van 2 procent in het arrondissement.

De lokale politie stelde in 2012 291 inbraken en inbraakpogingen vast in gebouwen en voertuigen. Het jaar voordien gebeurde dat 240 keer, een opmerkelijke stijging. De lokale politie wil dan ook nog meer inzetten op inbraakpreventie.

Inwoners van de gemeente kunnen via de politie onder andere beroep doen op adviseurs die de Leeuwenaren tips geven over hoe ze hun woning het best kunnen beveiligen. Inbrekers slaan volgens de cijfers het liefst overdag toe want liefst 70 procent van de inbraken en pogingen werd toen gepleegd. De rest gebeurde ’s nachts.

Sporenonderzoek

Ook met sporenonderzoek probeert de politie daders van inbraken op te pakken. In 234 gevallen gebeurde er een sporenonderzoek en 45 keer leverde dat ook bruikbare informatie op.

Dat sporenonderzoek gebeurde ook bij inbraken in handelszaken. De handelaars in de gemeente worden minder geviseerd dan in 2011. Het cijfer van de zware en gewonde diefstallen zakt met meer dan een vijfde van 237 in 2011 naar 187 in 2012. Ook de inbraken uit en de diefstal van voertuigen dalen. Met 246 meldingen zit dat cijfer terug op het niveau van 2010.