Brede Eerstelijnspraktijk Merchtem voorgesteld

Het was een bomvolle raadzaal van het Merchtemse gemeentehuis wanneer op vrijdag 23 juni het pilootproject “Brede eerstelijnspraktijk Huisartsen Merchtem” werd voorgesteld. Veel mensen uit de medische wereld en uit de zorg kwamen luisteren hoe het nieuwe initiatief er wel zou uitzien. Het middelpunt van dit alles moet het futuristisch gebouw worden dat uit de grond is gerezen in de Spiegellaan. Daar werd al heel wat over verteld en het is zeker niet de nieuwe woning van dokter Julie Yap, een kleine kliniek of een kerk.

Het is gewoon een brede eerstelijnspraktijk in een gebouw dat gefinancierd werd door enkele huisartsen en de Vlaamse Overheid. “Een brug tussen welzijn en gezondheid,” dat is de ondertitel van dit project. Het moet een gebouw worden waar multidisciplinair zal worden gewerkt met intervisie tussen verschillende partners die er zich kunnen vestigen.

“Het is zowat gestart aan de keukentafel en wijlen dokter Vandevoorde. Die liep al lang met dit idee rond,” vertelde dokter Yap. “Samen met het CAW, Huis van het Kind en de Eerstelijnszone AMALO zijn we nu zo ver geraakt. Binnen een paar weken kan de Groepspraktijk De ELM (Eerste Lijn Merchtem) al haar intrek nemen in het nieuwe gebouw. Er zullen verschillende dokterskabinetten zijn. Andere ruimten dienen nog verhuurd te worden. Het is de bedoeling om jonge dokters naar Merchtem te lokken. Er worden ook diensten voorzien voor ondersteuning van de hulpverleners uit de regio. Ook zij hebben het moeilijk. Als derde objectief beogen we het verbinden van zorg en welzijn. En hoe kan dat, door samen te werken. Daarvoor is fysieke ontmoeting nodig.!”

Burgemeester Maarten Mast was blij dat dit in Merchtem gebeurt. “Er is al de wachtpost Noord-West-Brabant en dat dit er bij komt kan de Merchtemnaren en de inwoners uit de omliggende gemeenten alleen maar ten goede komen. Als apotheker kan ik alleen maar beamen dat dit alles een voordeel is om op zo’n goede gezondheidszorg te kunnen rekenen. Het tekort aan huisartsen in Merchtem en de versnippering van de zorg waren de twee grootste aanleidingen tot indiening van dit pilootproject. Het gemeentebestuur van Merchtem is overtuigd van de meerwaarde van de samenwerking tussen de verschillende partners en heeft zich dan ook geëngageerd om hieraan mee te werken.” (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be