Zeven sportievelingen fietsen Vuelta van 1973 achterna: “Eerbetoon aan Merckx en tegelijk geld inzamelen voor goede doel”

Zeven sportievelingen uit de Noordrand vertrekken op maandag 15 mei in het Spaanse Calpe voor een fantastisch fietsavontuur. 50 jaar na de memorabele Ronde van Spanje van Eddy Merckx in 1973 treden ze in zijn voetsporen. Verspreid over 17 ritten haspelen ze liefst 3.200km af. Daarbij rijden ze ook voor een hoger doel: fondsen inzamelen voor onderzoek naar de genetische aandoening DFNA9.

Eric (65) en Patrick Moens (63) uit Machelen, Alain Peleman (55) en Thierry Debrier (54) uit Zemst, Stéphane Vandamme (54) uit Meise, Steven Persoons (52) uit Zemst-Laar en Marc Boets (57) uit Grimbergen beginnen maandag aan het avontuur van leven. Op het menu staat een rit van Calpe naar Murcia. “Bedoeling is om op woensdag 31 mei na 17 etappes toe te komen in San

Sebastian, ongeveer 3.200 km verder, en dat in hetzelfde aantal dagen en min of meer volgens hetzelfde parcours van de Vuelta 1973”, zegt Marc Boets.

Vijf van deze zeven deelnemers zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze reden in 2019, exact 50 jaar na Merckx zijn eerste Tourzege uit 1969, dezelfde Tour in 3 weken. Ze werden toen door Merckx thuis ontvangen.

“Los van het feit dat we vanzelfsprekend uiterst graag fietsen, hebben we nog een aantal andere drijfredenen”, legt Boets uit. “Zo is het een ultiem eerbetoon aan de grootste wielrenner ooit, Eddy Merckx. Hierin nemen we ook twee andere Belgische toprenners mee die de Vuelta wonnen: Freddy Maertens en vorig jaar uiteraard Remco Evenepoel.”

Naast het sportieve luik smeren de zeven hun kuiten ook in voor een goed doel. “We willen de genetische aandoening DFNA9 op de kaart zetten en tevens geld voor het broodnodige wetenschappelijk onderzoek inzamelen. Het gaat om een stukje in de DNA-keten dat vanaf een bepaalde leeftijd degradeert. Dat maakt dat ofwel het gehoor ofwel het evenwicht, of zelfs beide verdwijnen of verzwakken tot volledige doofheid en zware evenwichtsproblemen toe. Mijn echtgenote en tevens één van onze kinderen hebben deze aandoening. Wij maken deel uit van de vzw De Negende Van die een Belgische en Nederlandse tak heeft aangezien de aandoening zich voornamelijk geografisch situeert in Noord-België en Zuid-Nederland.”

Aan motivatie zal het dus niet ontbreken. En dat zal nodig zijn. “De Vuelta was in die periode weliswaar iets vlakker maar toch gaan we vermoedelijk naar in totaal 35 à 40.000 hoogtemeters. Er zijn ook wel een aantal ritten van meer dan 200 km. Zelfs eentje van ongeveer 270km met bijna 3.000hm. Dat worden lange dagen… We hebben gelukkig wel een volgwagen met het nodige reservemateriaal met eten ter beschikking.”

De fietsvrienden hebben 17 dagen zonder rustdag voor de boeg maar Marc denkt dat hij er klaar voor is. “Ik zit nu aan bijna 4.500 kilometers sinds begin dit jaar. We zijn onder meer in Calpe en Mallorca op stage geweest en we hebben elk een gepersonaliseerd trainingschema. Niet iedereen heeft het hetzelfde niveau uiteraard.Bedoeling is evenwel toch dat we samen vertrekken en samen toekomen.”

Er zijn drie mogelijkheden om de zeven helden te steunen. Een gift doen kan, maar ook hun zelfgebrouwen bier of olijfolie rechtstreeks uit Italië kopen, brengt geld in het laatje. Er is ook een blog waar je dagelijks het reilen en zeilen van de zeven kan volgen met het verhaal, foto’s en video.

Alle info: copainsduvelo.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise