Opwijkse Retro Mobielen met tractorshow in Merchtem

Het leek wel of ze aan de voorbijgangers vroegen “zwengel mijn motor aan, dokker met mij naar een akker en laat mij door de grond klieven”, de Hanomag- en andere tractoren van de Opwijkse Retro Mobielen. Wat stonden ze daar mooi te blinken op de Peizegemse jaarmarkt! Van klein naar groot en allemaal al even legendarisch, die onverwoestbare trekkers.

Voorzitter Wim Piens, van de Opwijkse club: “Op aanvraag van de gemeente Merchtem hielden een statische tractor oldtimershow. We waren er met zestien oldtimers. Voor de eerste maal konden de bezoekers een oude graanmolen van Belgische makelij in werking zien. Deze molen werd aangedreven door een John Deere-Lanz tractor van het bouwjaar 1960. Door middel van een platte riem kon deze graanmolen aangedreven worden, waarna het graan, mais in dit geval, werd vermalen.”

Uiteraard had de werking van deze combinatie tractor en graanmolen heel wat beziens. Maar ook de Hanomags, alsook die andere robuuste “tracteurs” hadden heel wat bekijks. En er was ook die oude Citroën uit 1931! Die stond er nog in teruggevonden staat bij en wacht nog een stevige opknapbeurt.

En wie die Opwijkse Retro Mobielen, met het mooie erfgoed van vroeger en nu, dan wel zijn? Wim Piens: “Wij zijn ontstaan in 2019 met als doel oldtimerliefhebbers samen te brengen die zich bekommeren over het rollend en ronkend materiaal uit het verleden. Dit kunnen zowel restaurateurs of verzamelaars zijn van oldtimer tractoren, bromfietsen, auto’s, stationaire motoren, oud landbouwgereedschap en machines. Zij ijveren ervoor om hun pronkstuk in de originele staat te restaureren, te laten werken en het te tonen aan het publiek en het te bewaren voor de volgende generaties.” (eb)

Topartikels bij Goeiedag.be