Eerste geval van apenpokken in ons land vastgesteld in Ternat

In ons land is een eerste besmetting met het apenpokkenvirus vastgesteld in Ternat. Dat meldt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. De persoon is kwestie is niet heel ziek”, zegt onderzoeker Isabel Brosius. De persoon moet wel in quarantaine. Sinds begin deze maand zijn al enkele tientallen besmettingen geteld in verschillende Europese en Noord-Amerikaanse landen. Hoe het komt dat het virus zich plots meer lijkt te verspreiden, is nog onduidelijk.

Volgens viroloog Marion Koopmans is er reden tot zorg. “We hebben vaker geïmporteerde gevallen gezien”, zegt ze op Twitter. Dat leidde niet tot verdere verspreiding, maar nu zien we nieuwe gevallen in meerdere landen. “Dat is heel ongebruikelijk”

Koopmans vraagt zich af of het virus makkelijker overdraagbaar is geworden. Mogelijk is het een verbinding aangegaan met het veel besmettelijker pokkenvirus. “Dus we hebben snel meer informatie nodig.”

Bij de mens werd apenpokken voor het eerst in 1970 vastgesteld in de Democratische Republiek Congo. Anders dan de naam doet vermoeden, wordt het virus vooral door knaagdieren overgebracht.

Het virus is verwant aan het pokkenvirus. Na een besmetting kan een patiënt griepachtige klachten krijgen als koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Daarna volgt uitslag in het gezicht en de rest van het lichaam.

De meeste patiënten herstellen binnen enkele weken, maar in Afrika overlijden er ook mensen aan. Dat komt vooral omdat de toegang tot goede medische verzorging vaak beperkt is.

(later meer)

Topartikels bij Goeiedag.be