Update Coronacijfers: 11.000 besmettingen per dag en een vijfde meer ziekenhuisopnames

79 procent meer besmettingen dan vorige week en 20 procent meer ziekenhuisopnames: de omikrongolf zet zijn opmars razendsnel verder. De hoge besmettingsgraad van de variant zorgt voor de sterke stijging van de cijfers. Gisteren hebben de ministers van Volksgezondheid al nieuwe quarantaineregels vastgelegd, vandaag worden de maatregelen voor de schoolgaande jeugd besproken. 

Tussen 26 december en 1 januari werden elke dag gemiddeld 11.132 nieuwe besmettingen bevestigd in ons land. Dat is een stijging in het weekgemiddelde met 79 procent tegenover de week voordien. De voorlopige daguitschieter is donderdag 30 december met 6.024 bevestigde besmettingen..

Het aantal ziekenhuisopnames is ook weer gestegen. Tussen 29 december en 4 januari zijn per dag gemiddeld 162 patiënten met het coronavirus opgenomen, dat is al 20 procent meer dan een week eerder. Op 4 januari hebben ziekenhuizen 210 opnames op 1 dag geregistreerd.

Gisteren meldden de Belgische ziekenhuizen een bezetting van 1.882 coronapatiënten. Op weekbasis is dat nog een daling van 1 procent, maar de voorbije dagen zijn de opnames opnieuw aan het stijgen. Op intensieve daalt de bezetting nog wel. Daar liggen nu nog 504 covidpatiënten, 16 minder dan gisteren. 283 mensen liggen er aan de beademing.

De daling bij het aantal overlijdens blijft zich wel nog doorzetten. Tussen 26 december en 1 januari overleden dagelijks gemiddeld 24 mensen. 28 procent minder dan in de week ervoor. In totaal zijn er in België al 28.407 corona-doden te betreuren. 

Topartikels bij Goeiedag.be