Brandweerzone Vlaams-Brabant West zoekt 100 vrijwilligers: “Moeilijker om mensen te motiveren”

Brandweerzone Vlaams-Brabant West is op zoek naar 100 vrijwilligers. Die moeten het contingent beroepsbrandweermannen in de verschillende kazernes aanvullen. Ondanks een uitgebreide informatieronde in de gemeenten in het najaar kwamen nog maar een 25-tal sollicitaties binnen.

De vrijwilligers worden gezocht voor zowat alle kazernes van de zone Vlaams-Brabant West: Zaventem, Vilvoorde, Londerzeel, Opwijk, Dilbeek, Asse, Halle, Tollembeek en Lennik.

“Wij hebben posten zoals Zaventem en Vilvoorde waar beroepsbrandweermannen zitten en die aangevuld worden met vrijwilligers”, legt Wouter Jeanfils van de brandweerzone uit. “Andere posten zoals Tollembeek en Opwijk werken dan weer enkel met vrijwilligers. We doen nu een aanwerving puur gericht op vrijwilligers.”

Vorig najaar werd al een informatiecampagne gelanceerd. “Er zijn heel wat informatieavonden geweest in de verschillende gemeenten om duidelijk te maken dat we volk zoeken en dat in 2022 de aanwervingsprocedure start.” Tot 10 februari kan er gesolliciteerd worden. “Belangrijk daarbij is wel dat je eerst een federaal geschiktheidsattest moet behalen in een brandweerschool.” Voor Vlaams-Brabant is dat in het PIVO in Relegem en daar werden afgelopen zaterdag proeven georganiseerd.

De voorlopige indruk is echter dat er nog niet voldoende kandidaten zijn. “Er was enorm veel respons op de infoavonden. Maar er kwamen wel nog maar een 25-tal sollicitaties binnen. Misschien heeft dat te maken met dat geschiktheidsattest. Ik denk dat er nog een heel aantal geïnteresseerden dit moeten behalen en er gaan er blijkbaar ook heel wat meedoen nu zaterdag. Maar zelfs al ze slagen is het nog niet gezegd dat die allemaal gaan solliciteren. We hebben daar eigenlijk geen enkel zicht op…”

In totaal worden wel honderd vrijwilligers gezocht. “We gaan eigenlijk 50 man meteen aanwerven en en dan nog een werfreserve van nog eens 50 man aanleggen. Er is nog wel wat tijd maar we hadden wel wat meer respons verwacht. Het is natuurlijk wel niet meer zo evident als vroeger. Vroeger kon je op vier maanden brandweerman worden, tegenwoordig loopt dat op naar anderhalf jaar als je als vrijwilliger elke zaterdag een opleiding volgt. Er zijn er dus veel geïnteresseerden die komen luisteren maar niet iedereen ziet dat achteraf nog zitten. We merken dat het moeilijker is om de mensen te motiveren.”

Het is dan ook een bijzondere combinatie met vaak een gewone job. “In onze post is er bijvoorbeeld een bakker actief. Het gaat dus om bedienden, arbeiders en zelfstandigen die zich na hun uren – of sommigen zelfs tijdens hun uren – beschikbaar stellen. Als er een interventie is, komen die dan ofwel in stand-by om de mensen die vertrokken zijn terug aan te vullen in de kazerne ofwel komen die extra in bijstand ter plekke. Er is nergens een acuut tekort maar we kunnen in elke post wel wat volk gebruiken. Corona is natuurlijk ook een factor. Eigenlijk hadden we vorig jaar al een aanwervingsronde moeten houden maar de brandweerscholen waren toen dicht. Het is dus zaak nu een inhaalbeweging te maken om de rangen terug aan te vullen. We hopen dan ook nu nog wat extra mensen te enthousiasmeren.”

Alle info via vlaamsbrabantwest.be/jobs/

Topartikels bij Goeiedag.be