Parket waarschuwt voor piek periode woninginbraken

Tijdens de zomermaanden zijn veel mensen met vakantie en zijn huizen vaker onbewaakt waar inbreker graag van profiteren. Tijdens deze periode worden er dan ook jaarlijks meer inbraken vastgesteld. Het parket Halle-Vilvoorde wil de mensen maximaal sensibiliseren aan de hand van enkele cijfers. Uit deze cijfers blijkt wanneer inbrekers het vaakst of het minst toeslaan.

Door de coronamaatregelen is het aantal inbraken in het arrondissement Halle-Vilvoorde gedaald in 2020 met 22 procent. Mensen waren vaker thuis, en er was de avondklok. Voor inbrekers was dit een serieuze streep door de rekening. Nu de zomervakantie voor de deur staat en de coronamaatregelen werden versoepeld, wensen we de inwoners te sensibiliseren voor inbraken”, laat het parket Halle-Vilvoorde weten.

Het openbaar ministerie geeft enkele cijfer vrij. Daaruit blijkt dat de donkere maanden traditioneel zeer populair zijn bij inbrekers. Van april tot en met september gebeurden er in Halle-Vilvoorde in 2019 minder dan tweehonderd inbraken per maand. In oktober was er een stijging naar 259 feiten en in december zelfs 415. Er werd ook onderzocht op welk moment inbrekers het vaakst of minst toeslaan. Hieruit blijkt dat de meeste inbraken op vrijdag tussen 18 en 22 uur en op zaterdag tussen 16 en 21 uur worden gepleegd. Op zaterdag en zondag is er een laag risico tussen 6 uur en 15 uur. Op weekdagen is het risico laag tot zeer laag tussen 5 uur en 11 uur.

Het parket zegt dat onderzoek naar inbraken en de eventuele vervolging een topprioriteit is. Maar in een overgrote meerderheid van de dossiers slaagt e politie er niet in om de daders te identificeren. Wanneer de daders toch gevat worden riskeren zij een zware straf. Gemiddeld spreekt de rechtbank straffen van twaalf maanden tot vier jaar, al dan niet met uitstel. Uitzonderlijk worden werkstraffen uitgesproken.

Topartikels bij Goeiedag.be