Grote zwerfvuilactie in industriezone Cargovil: “Niet normaal dat wij hier andermans vuil moeten opruimen”

In de industriezone Cargovil vond dinsdagmiddag een grote opruimactie van zwerfvuil plaats. Een 40-tal prikkers gingen op pad. Vrijwilligers van de bedrijven maar ook gemeentepersoneel van Vilvoorde, Grimbergen en Zemst en mensen van intercommunale Incovo.

De industriezone wordt al langer zwaar geplaagd zwaar geplaagd door sluikstorters. “De overkoepelende vzw (Cargovil Plus) organiseert maandelijks met vrijwilligers uit de bedrijven die in die zone actief zijn een opruimactie en ditmaal komt er vanuit de gemeenten extra hulp”, zegt Vilvoords schepen Didier Cortois (Open VLD). “Het is dus een beetje een ‘grote kuis’. We willen vooral de aandacht vestigen op het verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten. Zwerfvuil is iets waar we met zijn allen iets kunnen doen. De sluikstortproblematiek hier is een ander paar mouwen. Er is eerder sprak van een structureel probleem van kleine aannemers die de zone aanzien als een groot recyclagepark waar ze hun bouwafval maar kunnen dumpen.”

“Er is ook het probleem van afval op de gewestwegen die door onze steden en gemeenten lopen. In tegenstelling tot de lokale wegen, waar er zeer snel wordt opgeruimd, duurt het langsheen de gewestwegen vaak wekenlang vooraleer er wordt ingegrepen. De hogere overheden zouden daar echt een tandje moeten bijsteken en bijvoorbeeld afspraken maken met de lokale afvalintercommunales om dat werk uit te besteden Vuil trekt immers vuil aan”.

Een van de vrijwilligers die de handen uit de mouwen stak was Abdel Boutakmanti (24) uit Vilvoorde. Hij werkt als arbeider bij de vlakbijgelegen rolluikfirma Rollvolet op de Mechelsesteenweg. “Ik wil zeker helpen om de natuur schoon te houden”, vertelt hij. “We vinden hier vanalles terug in de berm. Veel plastic, verpakkingen en ook zelfs flessen met gevaarlijke producten of urine. Het is echt niet te geloven. Het is toch niet normaal dat wij hier andermans vuil moeten staan opruimen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise