Honderdtal personen krijgt nu al onverwacht prikje: “Kunnen het niet maken vaccins weg te gooien”

Afgelopen weekend heeft een honderdtal personen onverwacht al een vaccin gekregen in het vaccinatiecentrum in Wemmel. Er werd een reservelijst aangesproken omdat de helft van de 200 mensen die uitgenodigd waren voor een vaccin niet zijn komen opdagen.

“We hebben eerst mensen via de lijsten van de Vlaamse overheid gecontacteerd. Maar daar kwam maar weinig respons op”, legt Armand Hermans, voorzitter van eerstelijnszone regio Grimbergen uit. “Dus hebben we eerst nog iedereen opgebeld van wie we niet wisten of ze zouden komen. Velen van hen hadden problemen met het annuleren of bevestigen van hun afspraak. Bovendien hebben we hier in de regio veel mensen die in de zorgsector in de rand van Brussel werken, en die via hun werk al een spuitje hebben gekregen. Maar wij beschikken niet over die informatie.” Een honderdtal vaccins dreigde zo verloren te gaan. “We kunnen het deontologisch niet maken om vaccins weg te gooien, dus zijn we mensen vanop onze reservelijst beginnen bellen.

Die lijst, met ook mensen met niet-medische beroepen erop, was al een kleine twee weken geleden aangelegd, na een oproep op Facebook. Bedoeling was om de lijst te gebruiken wanneer de brede bevolking aan bod zou komen. “We hebben die lijst dus vervroegd moeten aanspreken, en zo hebben ook een aantal mensen uit de niet-medische sector een vaccin gekregen. Maar we hebben dat heel pragmatisch aangepakt: de eerste honderd personen die we konden bereiken en die konden bevestigen dat ze beschikbaar waren, mochten komen.”

Het Agentschap belooft de centra vanaf deze week toegang te geven tot hun lijst van personen die nog niet zijn opgeroepen, maar die als volgende in de rij staan. Zo kunnen de eigen lijsten de prullenmand in.

In het vaccinatiecentrum in Wemmel kunnen onder meer de inwoners van Meise en Grimbergen terecht voor hun prikje.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise