Kort: Project ‘Weg van God’ zorgt voor inventarisatie van meer dan 4.000 kerkelijke objecten

Met het project ‘Weg van God’ heeft Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei twee jaar lang intensief ingezet op de zorg voor religieus erfgoed. Het belang van een goede kerkinventaris is volgens hen groter dan ooit, deze zal zorgen voor een goede basis voor de toekomst van de objecten. De roerende goederen zoals kandelaars, kelken en textiel moeten hierna een nieuwe bestemming krijgen.

Het streefdoel van het project was gemeente- en kerkbesturen te begeleiden in de opmaak van een professionele en gedigitaliseerde erfgoedinventaris. Zo’n inventaris bevat van elk object een foto, een beschrijving, de afmetingen, de toestand en (kunst)historische gegevens. Een digitale erfgoedinventaris is voor een kerkfabriek nuttig voor een verantwoord beheer van hun collectie, opmaak van een beheersplan en verzekering bij diefstal of schade. Ondertussen werd er van 14 parochiekerken een gedetailleerde, digitale inventaris opgemaakt. Deze kerken bevinden zich in Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Lennik, Herne, Ternat, Roosdaal en Gooik. Alle objecten zijn te bekijken www.erfgoedplus.be.

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws