Hevige brand vernielt oude chirolokalen in centrum

In het centrum van Vilvoorde is donderdag rond 16 uur een ernstige brand uitgebroken in de oude chirolokalen op de Hellingstraat. Daar lag vooral oud schoolmateriaal gestockeerd. Er was sprake van veel rookontwikkeling maar er vielen geen gewonden. Een woning werd ontruimd. Andere bewoners moeten binnenblijven omdat er mogelijk gasflessen gestockeerd liggen.

De vrees bestond dat het vuur zou overslaan naar het aangrenzende pand van de voormalige Star-cinema. “Door de snelle tussenkomst van de brandweer kon dat voorkomen worden al is er minstens wel waterschade aan pand”, zegt burgemeester Bonte. “Er moet nog bekeken worden of de stabiliteit is aangetast.”

De voormalige chirolokalen zijn zo goed als helemaal uitgebrand. De site met ook het Star-pand is van één en dezelfde eigenaar. Er zou op de plek een woonproject komen.

“Wat we in elk geval gaan doen is de site afsluiten om een gespecialiseerde firma te laten kijken naar de neerslag van de rook”, zegt Bonte. “Volgens de eerste analyse was er weinig wind en zijn er dus weinig rookpluimen over straten en pleinen gekomen. Maar op de site is er mogelijk wel een asbestprobleem, wetende dat het een oud gebouw is en dat er asbestplaten op het dak lagen.”

Burgemeester Bonte heeft beslist om basisschool Klavertje Vier aan de Guldenschaapstraat af te sluiten en voor vrijdag een toegangsverbod in te voeren. Het schoolbestuur contacteert de ouders met de melding dat de school dichtblijft. “Dit moet toelaten dat er vrijdag een asbestonderzoek plaatsvindt en eventueel opruiming van resten gebeurt.”

De oorzaak van de brand is onbekend. Dat zal verder worden onderzocht door een branddeskundige.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise