UPDATE Opgelet gevaarlijk gladde wegen. Vannochtend nog lichte sneeuwval. KMI verwacht hele week winters vriesweer.

8/02:

De diepvriestemperaturen van vannacht, op sommige plekken gecombineerd met een paar centimeter verse sneeuw, veroorzaken opnieuw hier en daar gevaarlijk gladde wegen. Dat zal nog de hele week zo zijn, want we komen tot en met volgend weekend niet boven de nul uit. Het KMI voorspelt deze week vriestemperaturen tot -15 graden.

Het advies van Wegen en Verkeer is duidelijk: als je niet echt de baan op moet, bekijk dan eerst de weerberichten en beslis vervolgens of je verplaatsing echt noodzakelijk is. Thuisblijven wordt aangeraden. Raadpleeg de website van het Vlaams Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) voor de meest actuele verkeersinformatie. Rond 6 uur vanochtend liggen de gewest- en snelwegen er relatief sneeuwvrij bij. De strooidiensten zijn afgelopen nacht actief geweest en gebruikten 1.300 ton strooizout. Door het smeltwater dat momenteel op een koude ondergrond ligt, is er wel kans op ijsplekken. Ook kan het tijdens de ochtendspits nog sneeuwen, wat extra gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Dat zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). De komende uren zal de wegdektemperatuur nog verder dalen. De strooidiensten van AWV blijven de situatie opvolgen en zullen uitrijden om te strooien en eventueel te ruimen waar en wanneer nodig.  

7/02: De eerste sneeuw trok voorbije nacht al over ons land. Het KMI heeft code oranje afgekondigd, Momenteel ligt er een sneeuwlaag van 2 tot 6 cm.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft deze nacht 314 strooiwagens ingezet. Momenteel zijn de hoofd- en belangrijkste wegen sneeuwvrij.

Het KMI waarschuwt wegens sneeuw en vriestemperaturen voor gladde wegen zondag en zondagnacht. Er geldt code geel voor het hele land, nadat zaterdag nog code oranje van kracht was.
In Vlaanderen sneeuwt het nog zondag, vooral in het noorden kan 1 tot 5 centimeter sneeuw vallen. In het centrum van het land valt er hier en daar wat sneeuw (1 tot 2 centimeter) met kans op aanvriezende regen.

Volgens de recentste weermodellen ziet het er niet naar uit dat die komende dagen nog boven de nul zullen zitten. Vanaf dinsdag wordt het zelfs erg koud met ’s nachts temperaturen tot -5 en -10 graden. Het gaat hier duidelijk niet zomaar om een flits maar over winters weer voor meerdere dagen.

De wegdektemperaturen blijven onder het vriespunt. Dus het kan echt glad zijn. Dus als je beslist in de auto te stappen, wees uitermate voorzichtig.

Topartikels bij Goeiedag.be