Sociale kruidenier ‘Idem Dito’ gered dankzij steun randgemeenten

De sociale kruidenier ‘Idem Dito’ van CAW Halle-Vilvoorde is gered. Doordat het CAW in 2020 en 2021 besparingen opgelegd kreeg van de Vlaamse Regering, werd er gevreesd dat de winkel de deuren zou moeten sluiten. Door interne veranderingen en steun van zeven gemeenten uit de noordrand kon dat doemscenario nu afgewend worden.

‘Idem Dito’ in Vilvoorde bestaat al meer dan vijftien jaar. Het is een winkel voor mensen die in een moeilijke financiële situatie verkeren en weinig geld overhouden om eten te kopen. De producten zijn van goede kwaliteit worden en aangeboden door onder meer de Voedselbank en supermarkten. Idem Dito kan ook gratis basisproducten verdelen dankzij de Europese Unie (FEAD-producten) en gratis verse groenten dankzij de voedselveiling van Sint-Katelijne-Waver. Het aanbod van de sociale kruidenier is dus een combinatie van producten aan verminderde tarieven en gratis producten.

Omdat de Vlaamse Regering het CAW oplegde om besparingen door te voeren in 2020 en 2021, leek er een doemscenario in de maak voor ‘Idem Dito’. CAW moest haar uitgaven beperken tot haar kerntaken. “Aangezien materiële hulp niet behoort tot die kerntaken, moest er gesnoeid worden in de uitgaven voor de sociale kruidenier, waardoor het voorbestaan in het gedrang dreigde te komen”, legt inhoudelijk directeur Willy Heylen uit. “Dat zou een ramp geweest zijn voor de vele bezoekers, die zorgen voor ongeveer 10.000 winkelbeurten per jaar. Voor hen is de winkel niet alleen een redding op financieel vlak, maar ook een ontmoetingsplaats waar ze nieuwe mensen leren kennen die in hetzelfde schuitje zitten en waar ze samen kunnen werken in de strijd tegen armoede.”

Het CAW ging op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor de financiering van de winkel en die zijn uiteindelijk toch gevonden. “Enerzijds werden de lokale overheden aangesproken om steun te bieden. Het CAW stelde een overeenkomst voor waarin de gemeente een bijdrage van 5 euro per winkelbeurt van haar inwoners levert. De volgende gemeentes gaan alvast de samenwerking aan: Vilvoorde, Machelen, Grimbergen, Steenokkerzeel, Kapelle-op-den-Bos, Meise en Zemst. Anderzijds heeft het CAW ook het aantal betaalde personeelskrachten verminderd en zet het meer in op vrijwilligers.”

Zeker in coronatijden is de winkel belangrijk. “Mensen zijn blij dat we nog open zijn en dat ze mogen blijven komen”, vertelt werkneemster Linda Maquoi. “Sommigen zeggen in tranen: ‘bedankt’. Dat maakt nog maar eens duidelijk hoe hard de winkel een verschil maakt voor hun portemonnee.”

Het CAW doet daarom een oproep naar mensen die vrijwilliger willen worden bij Idem Dito. Specifiek zoekt het een chauffeur om voedseloverschotten op te halen en een logistieke vrijwilliger, die taken uitvoert zoals rekken aanvullen, de winkel opruimen en sporadisch bijspringen tijdens winkelmomenten. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via linda.maquoi@cawhallevilvoorde.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise