Verplicht mondmasker bij te hebben

Lodewijk De Witte, provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, verplicht de burgers in de hele provincie om altijd een masker bij zich te hebben. Deze verplichting komt er omdat, naast de federale maatregelen, ook heel wat gemeenten reeds een mondmaskerplicht hebben ingevoerd op plaatsen waar het risico groot is op verspreiding van het virus. Om discussies met burgers, die uitvluchten zoeken om het mondmasker niet te dragen omdat ze er geen bij hebben, te kunnen weerleggen, moet iedereen er voortaan één bij zich hebben.

Op dit moment zijn er door gemeentelijke en de federale maatregelen vele plaatsen waar het mondmasker verplicht gedragen moet worden.

“Daardoor komen mensen, die zich in de openbare ruimte begeven, wel eens voor onvoorziene situaties te staan waarbij ze plots het mondmasker nodig hebben om zichzelf en anderen te beschermen tegen de verspreiding van het virus”, zegt provinciegouverneur Lodewijk De Witte. “Daarom leggen we alle burgers dan ook de verplichting op in Vlaams-Brabant altijd een mondmasker bij zich te hebben”.

Er staat geen strafbepaling in dit politiebesluit dat de provinciegouverneur hierover uitvaardigde. Dat is een bewuste keuze. Met zijn besluit wil de gouverneur het vinden van uitvluchten te kunnen voorkomen. “Wie altijd zijn masker bij zich heeft, moet het niet altijd dragen, maar kan wel vlot aan de verplichting voldoen als die er is”.

Topartikels bij Goeiedag.be