Eliane weer cafébazin

26 jaar lang baatte Eliane Laurent het cafetaria van GC Hof Ten Hemelrijk uit. Zo’n twee en een half jaar geleden maakte ze zelf een einde aan die lange periode. Maar één maand later had ze, naar eigen zeggen, daar al spijt van. Alleen op haar appartementje, dat was niets voor Eliane.

“Ik heb het contact met de mensen verschrikkelijk gemist. Ik heb mij als vrijwilliger ingezet bij diverse gelegenheden maar het bleef aan mij knagen. Ik wilde opnieuw mensen ontmoeten en dan liefst in mijn eigen café”.

Dat kon want Eliane was eigenaar van Café De Zeven Zonden. Toen de toenmalige uitbaatster het voor bekeken hield, greep ze haar kans. Ze liet het pand verbouwen en opende – door de corona crisis iets later dan voorzien – Café De Zwaan, de naam die het café al decennia lang gedragen had.

“We vernieuwden de toiletten, de elektriciteit en de toog en we maakten een kamer voor de frigo’s. Gelukkig kon ik een beroep doen mijn broer en mijn schoonbroer om een en ander te verwezenlijken, zegt Eliane.

In Café De Zwaan worden de corona regels strikt nageleefd. Ze worden trouwens in het Opwijkse (Oppèkse) dialect aangekondigd. De eerste dag dat ze open was kreeg Eliane al vier maal controle. Controles die De Zwaan met glas doorstond.

Wanneer we ons, gemaskerd, laten neerploffen op het terras van De Zwaan zien we dat Eliane zichtbaar gelukkig is met haar beslissing om opnieuw cafébazin te worden. Ze zwanst met de klanten, er worden (vriendelijke) steken gegeven dat het een lieve lust is maar alles is humoristisch bedoeld en komt ook zo over. “In een café wordt dikwijls gezwansd maar dat is ook de charme van café houden: samen met de klanten met alles en iedereen lachen maar altijd zonder de bedoeling om te kwetsen”.

Café De Zwaan, Kerkstraat 15 : gesloten op dinsdag en woensdag, open maandag en donderdag vanaf 14 uur, vrijdag vanaf 9 uur, zaterdag en zondag vanaf 11 uur.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk