Cultuurtempels kleuren vrijdag rood

Op vrijdag 28 augustus gaan in heel Vlaanderen de lichten bij de cultuurhuizen in het rood. Met de actie ‘Red Alert’ (ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, vandaar de Engelse naam) willen de cultuurhuizen aangeven dat het vijf voor twaalf is voor de cultuur- en evenementensector. Hiermee vraagt de cultuursector een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken.

In een persmededeling uit de sector zijn bezorgdheid: “De coronacrisis hakt er stevig in. Vele duizenden artiesten, freelancers, technici, … zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector is zich een gigantische ramp aan het afspelen. Extra steunmaatregelen zijn nodig.

Cultuur is essentieel voor het welzijn van mensen. Zonder cultuur geen samenleving. Het publiek snakt naar beleving en het o zo belangrijke gevoel van samenzijn. We willen af van de stiefmoederlijke behandeling. We kunnen in veilige omstandigheden samen aan cultuur doen. Laat ons dat dan ook doen. We willen geen voorkeursbehandeling, maar ook niet minder dan andere sectoren. Publiek en veiligheid komen voor ons steeds op de eerste plaats.

Deze actie is meteen ook een oproep aan alle politici om zich meer te bekommeren over cultuur en het belang van cultuur naar waarde te schatten. Voor elke laag in de samenleving. We roepen beleidsmakers op om zelf eens langs te komen en cultuur coronaproof te beleven”.

Vrijdag zullen nagenoeg alle cultuurhuizen van 21 uur tot 23.55 uur baden in rood licht.

Foto: Red Alert aan de Royal Albert Hall in London

Topartikels bij Goeiedag.be