“In de spoed kom alles goed”

Ook de horeca kreunt onder de gevolgen van de corona-crisis. Dirk Bernaer en Nathalie Campens baten sinds 2012 De Spoed uit, een resto-snackbar-tearoom rechtover het OLV-ziekenhuis in Asse. Ook zij werden getroffen door de noodmaatregelen i.v.m. het Corona-virus en moesten noodgedwongen de deuren sluiten. Ook aan hen stelden wij een paar vragen.

Wat betekent die sluiting voor jullie? Financieel maar ook op menselijk vlak.

De sluiting van de zaak kwam eigenlijk wat onverwacht. We hadden het niet onmiddellijk zien aankomen want we waren net terug van een paar dagen verlof. We hadden opnieuw geopend op vrijdag 13maart en dus ook een heleboel verse produkten in huis gehaald. Vrijdagavond hebben wij de maatregelen dan vernomen en zijn we om middernacht dichtgegaan voor een lange periode….Natuurlijk begin je dan al wat verder te denken ,vooral op financieel vlak.

Kunnen jullie genieten van de steunmaatregelen van de Vlaamse regering? En hoever kom je daar mee?

De overheid beloofde wel al snel financiële tegemoetkomingen (4000€ voor verplichte sluiting) alsook een tegemoetkoming van plus minus  1250 € per persoon per maand (dus 2500 € voor mij en Nathalie samen). Dit maakte de pijn al wat zachter. Het is zo dat wij ondertussen al 8 jaar bezig zijn en dus al een kleine buffer hebben. De huurprijs van ons handelspand valt daarenboven heel goed mee (wij kregen bovendien voor april een korting van 250 € van onze huisbazen), wat niet kan gezegd worden van andere horecazaken in de buurt.

Jullie werken allebei in de zaak. Er is dus geen extra salaris dat binnenkomt. Hoe lang kun je dat volhouden?

“Echt lang mag deze situatie toch niet duren”

Laat ons stellen dat wij met de premies al heel wat vaste kosten kunnen dekken , zoals huur, water, elektriciteit, leningen. Natuurlijk hebben wij op privévlak ook nog huur en andere vaste kosten te betalen. Als we dus alles bij elkaar tellen, zal er wel niet te veel overblijven op het einde. Gelukkig (?) kunnen we nu ook niet te veel opdoen aan restaurant of café-bezoek maar echt lang mag deze situatie toch niet duren want ik vrees dat vele zaken kopje ten onder zullen gaan.

De Spoed is rechtover het ziekenhuis. Maakt dat jullie extra kwetsbaar voor het corona-virus?

Onze zaak ligt tegenover het OLV-ziekenhuis Asse. Hier worden echter (tot nu toe) geen corona patiënten behandeld. Deze worden allemaal naar het OLV te Aalst doorgestuurd. Wij hoeven dus niet extra te vrezen voor het coronavirus. Wij houden ons natuurlijk ook zoveel mogelijk aan de preventie maatregelen.

Kan je het gewend worden om gewoon thuis te zitten? Wat doen jullie de hele dag?

Ondertussen zijn wij ons derde week sluiting in gegaan. Wij maken van deze gelegenheid gebruik om eens dingen te doen die al zo lang uitgesteld zijn geweest.W ij hebben al een paar verfraaiingswerken uitgevoerd en de grote kuis gedaan in de zaak. Dat was echt wel eens nodig en het was nu de ideale gelegenheid. Ik maak ook gebruik van de situatie om al mijn papierwerk eens up-to-date te zetten….

Ik moet eerlijk zeggen dat wij ons nog geen minuut verveeld hebben tot nu toe. Op privévlak ziet ons leven er nu ook heel anders uit. Wij ontbijten en eten ‘s avonds elke dag, iets wat wij vroeger nooit deden.Wij gaan ook veel fietsen , kijken TV , lezen de krant , allemaal op een relaxte manier. Het voelt aan als een beetje  vakantie maar toch missen wij wel de sociale contacten van onze klanten , vrienden , familieleden ,….

Wanneer hopen jullie weer te kunnen openen?

Wij beseffen en aanvaarden wel dat de maatregelen die genomen zijn noodzakelijk zijn voor ieder van ons want zo alleen kunnen we dit virus klein krijgen  en ik denk wel dat dit op termijn zal lukken.

Maar één ding is zeker : In de Spoed komt het altijd goed !

Topartikels bij Goeiedag.be