Geen kermis in 2020?

Met een verbod op massa evenementen komen ook onze kermissen onder druk. Kermissen spelen een belangrijke rol in het gemeenschapsleven van een dorp of gemeente: het is een verzamelpunt waar alle bewoners kunnen genieten van kermisattracties, muzikale optredens, stoeten en processies, sportmanifestaties, jaarmarkten en nog zoveel meer.

Maar komen die kermissen deze zomer niet in het gedrang nu de Nationale Veiligheidsraad een verbod op massa evenementen heeft ingesteld tot eind augustus? Geen grote festivals dus, maar hoe zit het met de kermissen. Merchtem schrapte al de kermissen van Brussegem, Peizegem en Statiestraatkermis. Maar komt ook Merchtem kermis in het gedrang?

De vraag is natuurlijk ‘wat is de definitie van een massa evenement?’ Als we de definitie van minister Maggie De Block aanhouden ‘Een massa evenement is een evenement waar je geen afstand van 1,5 meter kan aanhouden’ dan lijkt het lot van Merchtem Kermis 2020 bezegeld. Tijdens de optredens, de jaarmarkt, de kermismarkt en vele andere kermisgebeurtenissen kan je onmogelijk afstand houden. Ook op de terrasjes is het niet mogelijk deze afstand op te leggen.

Misschien schuilt er nog een waterkansje in de Nationale Veiligheidsraad van volgende week. Daar zal de definitie van massa evenement waarschijnlijk verduidelijkt worden. Tot er een definitief ‘ja’ of ‘nee’ komt kunnen handelaars moeilijk bestellingen plaatsen, materiaal reserveren, personeel aanwerven en nog zoveel meer. De vraag is ook of het publiek even massaal zou opdagen als bij vorige edities.

We moeten opmerken dat er in Merchtem nog geen beslissing genomen is. Waarschijnlijk wordt daar ook de vergedering van de veiligheidsraad afgewacht.

Ondertussen vallen hoogstwaarschijnlijk ook de Opwijkse Paardenprocessie en kermis (28 juni tot 5 juli), Nijverseel Kerk kermis, Nijverseel-, Droeshout- en Mazenzele kermis weg. Er hangt ook al een schaduw over de Klamotfeesten en Waaienbergkermis.

In Asse worden de Hopduvelfeesten uitgesteld tot volgend jaar. De kermissen in Mollem-Dorp, Mollem-Station, Tenberg en Kobbegem zullen vermoedelijk niet georganiseerd worden. Voor de andere kermissen (inclusief Asse-Centrum) is het bang afwachten.

Voor zowel de uitbaters van herbergen en restaurants maar ook voor de vele foorreizigers wordt het een financiële strop. Merchtem telt nog een foorreizigersfamilie (Guido, Pascale en Sarah Dagraed), zoon en dochters van Sofie Van der Elst (Fieken Mot) van de Stationsstraat. Het pleintje op de hoek van de Stationsstraat en de Leopold III straat is genoemd naar haar grootmoeder, vroedvrouw Sofie Mot (Sofie Van der Elst-Roelands).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk