19 april: Aantal besmettingen in Grimbergen bijna verdubbeld, ook in Vilvoorde en Aalst meer besmettingen

Sciensano volgt voor de overheid de evolutie van de corona-besmetting op. Recent werd het ook het aantal besmettingen per gemeente medegedeeld. De cijfers beschrijven de situatie op 18 april. Het gaat hier uiteraard om het aantal vastgestelde besmettingen. In werkelijkheid kunnen die getallen vele malen hoger zijn. Het cijfer tussen haakjes is de evolutie sinds 12 april.

Aalst                                     348 (+73)

Asse                                      128 (+7)

Merchtem                          42 (+5)

Opwijk                                 28 (+5)

Wemmel                             23 (+1)

Vilvoorde                            172 (+62)

Grimbergen                       124 (+83)

Meise                                   47 (+4)

Ninove                                154 (+25)

Denderleeuw                   68 (+20)

Liedekerke                         33 (+2)

Roosdaal                             24 (+2)

Affligem                              37 (+5)

Dilbeek                              124 (+25)

Lennik                                18 (+2)

Galmaarden                      18 (-)

Pepingen                            16 (+2)

Bever                                   0

Gooik                                  13 (+3)

Herne                                   8 (+1)

Dit zijn de besmettingen in absolute cijfers. We vergelijken met de cijfers van bijna een week geleden. De grootste toename is er in Grimbergen waar het aantal besmettingen bijna verdubbeld is. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de resultaten van de corona tests in wzc Den Bogaet in Humbeek die de cijfers de hoogte in jagen. Hetzelfde geldt voor Vilvoorde waar het cijfer in minder dan een week groeide met 50%. Ook hier zijn waarschijnlijk de testresultaten van wzc Filfurdo verantwoordelijk voor de grote sprong.

Ook in Aalst (en in mindere mate in Ninove) is er een aanzienlijke toename van het aantal geregistreerde besmettingen, van 275 naar 348. In de Denderstreek valt vooral Denderleeuws op met een groei van bijna 50% van 48 naar 68 besmette personen.

In het Pajottenland en de regio rond Asse lijkt de toename van het aantal besmettingen stil te vallen. Uitschieter blijft het zeer landelijke Bever met nul besmettingen.

Conclusie: Het lijkt stilaan de goede kant op te gaan. Toch zijn de cijfers (weliswaar sterk beïnvloed door de testresultaten in woonzorgcentra) nog erg verschillend van regio tot regio. Wij mogen onze zelfdiscipline niet laten verslappen want wij zijn stilaan op weg om het vermaledijde virus te verslaan door thuis te blijven, geen onnodige verplaatsingen te maken en de regels van hygiëne en afstand te respecteren.  

Topartikels bij Goeiedag.be