Intercommunales vragen geen gras aan te bieden bij GFT

Om te voorkomen dat ophaalploegen overbelast worden en de gewone huis-aan-huisophaling zoveel mogelijk te kunnen garanderen vragen intercommunales Interza en Incovo om geen gras aan te bieden. Zeker nu de recyclageparken gesloten zijn en het groeiseizoen op gang komt, is er het risico dat de hoeveelheden GFT te groot worden. Interza (Kampenhout ∙ Kraainem ∙ Steenokkerzeel ∙ Wezembeek-Oppem ∙ Zaventem) en Incovo (Londerzeel ∙ Machelen ∙ Meise ∙ Vilvoorde ∙ Zemst) roepen alle burgers op om solidair te zijn en het gras zo veel als mogelijk thuis te houden.

“Er zijn hiervoor echt voldoende mogelijkheden,” zegt Jan Buysse, directeur bij Interza en Incovo. “Ook zonder speciale mulchmaaier, kan je het gras laten liggen en versnipperen door er bijvoorbeeld een tweede keer over te gaan met de maaier. Restjes grasmaaisel kan je opharken en composteren. Dunne laagjes grasmaaisel onder struiken, hagen of in de moestuin zijn prima als bemesting. Akkoord, het zal misschien net iets minder mooi zijn, maar dat is vandaag minder belangrijk dan het volhouden van de afvalophaling en de gezondheid van de medewerkers. Mensen zijn belangrijker dan gazon. Ik reken echt op ieders solidariteit en medewerking hierin.”

Keukenafval of kleinere hoeveelheden tuinafval kunnen wel nog in de gft container of gft zak.

Grasmaaisel of ander tuinafval achterlaten in grachten of bosjes is dan weer een heel slecht idee. “De omgeving van anderen verpesten met je eigen afval is simpelweg asociaal. We zetten in de komende dagen extra camera’s in om sluikstorters te betrappen.”

De ophaalploegen van Interza en Incovo doen hun uiterste best om ook in deze moeilijke dagen de dienstverlening verder te zetten. “Deze taak zal moeilijker en moeilijker worden wanneer ook collega’s van de ophaaldienst in toenemende mate door het virus getroffen zullen worden.

Voorlopig kunnen we wel nog alle ophalingen blijven garanderen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise