VIDEO: Gerechtigheid voor Eendracht Aalst in slotseconde

Eendracht Aalst heeft zondag met tien man een punt uit de brand gesleept tegen WS Bruxelles door in de slotseconde een blunder van de Brusselse verdediging af te straffen.

Beul van dienst was Rogerio De Oliveira. Eerder in de wedstrijd klom Eendracht op voorsprong via een owngoal maar moest nadien tot tweemaal toe een doelpunt slikken en zag het Janssens met rood de laan worden uitgestuurd.

Uiteindelijk moest Eendracht zich tevreden stellen met het 2-2 gelijkspel.

Goed eerste halfuur

Trainer Van Acker koos voor het team dat mocht starten op Sint-Truiden maar dan met Tjendo De Cuyper in de plaats van de geelgeschorste Kevin Janssens.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd waar Eendracht in de eerste helft een afwachtende houding aannam, trokken de witzwarten deze keer van meet af aan in de aanval. Met veel druk naar voren toe werden de bezoekers, vooral langs de pijlsnelle De Cuyper op rechts, in de problemen gebracht.

Het openingskwartier was dan ook volledig Aalsters gekleurd maar helaas kenden de goede acties van De Cuyper niet het gepaste gevolg.

De bezoekers voelden dat ze met een gretig Eendracht te maken hadden en beslisten unaniem om wat potiger te gaan acteren met erg stevige tussenkomsten op het randje als gevolg.

Scheidsrechter Smeets had het dan al erg moeilijk om de wedstrijd onder controle te houden. Halverwege de eerste helft ranselde doelman Belin een pegel van zijn eigen verdediger uit zijn doelvlak.

Even later was het wel raak en werd de Aalsterse aanvalsdruk beloond: de keiharde vrije trap van De Oliveira belandde via Bellaid in doel (1-0).

Koude douche

Eendracht op voorsprong en het had op dat ogenblik de wedstrijd stevig in handen. Toch kwamen de bezoekers stelselmatig opzetten.

Onder impuls van een goede Wilfried Dalmat (ex-Standard en ex-Club Brugge) dwong White Star toch doelgevaar af. Eerste knalde Dalmat via een Aalsters hoofd een vrije trap over doel.

Even later kreeg de snelle rechterflank een dot van een kans maar hij pegelde de bal over de Europatribune.

Toch was het verhaal Dalmat nog niet afgelopen. Op zijn uitstekend aangesneden hoekschop kon de volledig vrijgelaten Obin de gelijkmaker tegen de touwen knikken (1-1). Een koude douche zo vlak voor de rust.

Smeets in hoofdrol

Eendracht begon vol goede moed aan de tweede helft. Met enorm veel overgave trokken de Ajuinen ten aanval.

Doelman Belin toonde zijn klasse op een goede vrije trap van De Oliveira. De hardwerkende Ratko Vansimpsen kwam een voetje tekort op de prima voorzet van De Cuyper.

De bezoekers staken ook de neus aan het venster via hun uitblinker Diallo. Zijn plaatsbal hobbelde net naast.

Op het uur besloot scheidsrechter Smeets om zich te roeren in de debatten en gaf de bezoekers een strafschop cadeau: aanvaller Baradji zocht uitdrukkelijk het contact vooraleer hij zich liet vallen. Heel het stadion zag dat het een schwalbe was..behalve de man in het zwart. Gelukkig zweefde Van Den Noortgaete op heroïsche wijze de harde plaatsbal van Dalmat uit zijn doelvlak en zorgde zo voor gerechtigheid.

Lachwekkend rood karton

Eendracht probeerde te voetballen op het zware veld maar het werd eerder een veldslag waarbij vooral de bezoekers de gele kaarten opstapelden.

Philippe Janssens kwam nog kort bij een doelpunt maar zijn schot werd nog in extremis afgeblokt. Een opgestoken arm in de bezoekende zestien raakte de bal maar Smeets zag er geen strafschop in.

Ken Van Damme zag zijn uitstekende wedstrijd ei zo na bekroond met een treffer maar zijn schot ging via een bezoeker net naast.

Toen Philippe Janssens de bal recupereerde maar zijn tegenstander lichtjes aanraakte bestrafte Smeets hem -tot groot ongenoegen van het hele stadion- met een overtreding. Tot overmaat van ramp trok hij nog een tweede keer geel. De meest faire speler op het veld mocht warempel gaan douchen. De eerste rode kaart voor Eendracht in deze competitie.

Toch kwam Eendracht nog gevaarlijk voor de dag. De prima ingevallen Shkodra zag zijn vluchtschot net over gaan. Aan de overkant zorgde Diallo voor de gebruikelijke anticlimax in de thuiswedstrijden dit seizoen door de bal hoog in doel te jagen (1-2).

Toen even later Obin met een harde tackel langs achter de enkels van De Oliveira viseerde bestrafte Smeets de bezoekende beenhouwer slechts met geel. In het tumult dat daar op volgde incasseerde Van Damme nog een slag. De bezoekers kwamen er slechts met een paar gele kaarten vanaf. Onbegrijpelijk.

Diallo haalde in de slotminuten nog eens verschroeiende uit maar zijn bal caprioleerde via de onderkant van de lat terug in het veld.

In de slotseconde poeierde Van Damme de bal nog naar voren toe. Een perfect aangesneden bal zo bleek want doelman en verdediger botsten tegen elkaar aan zodat De Oliveira beheerst de bal in het lege doel kon deponeren en Eendracht zo een verdiend punt bezorgde (2-2).

(verslag: www.eendracht-aalst.be)