Jasper De Buyst (20) wint Gentse Zesdaagse

Relegemnaar Jasper De Buyst schreef zondag – uitgerekend op zijn twintigste verjaardag – een hoofdstuk Assese sportgeschiedenis door, samen met zijn Duitse teammaat Leif Lampater, de Zesdaagse van Vlaanderen Gent op zijn naam te schrijven.

De Buyst en Lampater, die vijf van de zes dagen aan de leiding koersten, moesten in een spannende afsluitende ploegkoers in ’t Kuipke nog lange tijd een ronde goedmaken op Kenny De Ketele en Gijs Van Hoecke.

Toen dat gebeurde moest het duo enkel nog de, weliswaar veelvuldige, aanvallen afslaan vijfvoudig winnaar Iljo Keisse en diens Nederlandse partner Wim Stroetinga.

De Buyst en Lampater hadden op dat moment immers al een hele ruime voorsprong op punten: 447, tegenover 394 voor Keisse-Stroetinga en 378 voor De Ketele-Van Hoecke.

‘Een mooi cadeau voor mezelf. Hier heb ik lang naar uitgekeken’, zei de zoon van oud-profrenner Franky de Buyst in een eerste reactie op zijn opgemerkte, maar ruim verdiende zege.

‘Ik wist vooraf niet goed waar ik stond op vlak van zesdaagses, dus ik gokte vooraf op top vijf, maar na enkele dagen wist ik zeker dat we zouden meedoen voor het podium. Winnen is natuurlijk nog zoveel mooier.’

‘Niet te kraken’

Ook een zwaar ontgoochelde Keisse was vol lof voor de Relegemnaar: ‘Aan De Buyst in deze conditie viel niets te doen. Misschien dat Lampater te kraken viel, maar De Buyst niet. Hij heeft de hele week echt zeer goed gereden.’

De media-aandacht voor deze belangrijke zege maakt ongetwijfeld ook het gebrek aan media-aandacht goed, toen De Buyst, begin deze maand in het Engelse Manchester, de belangrijke wereldbekermanche omnium won, waarbij hij de hele wereldtop het nakijken gaf.

In Relegem en Asse beseffen ze al jaren dat ze met deze Jasper De Buyst een goudhaantje hebben, zondag werd voor heel het land duidelijk dat we het laatste nog niet hebben beleefd met deze ontluikende wielertopper.