Camerabewaking stationsomgeving Opwijk levert wel degelijk resultaat op

Het is niet zo dat de camera’s aan het station er zo maar hangen. De gemeente laat weten dat er wel degelijk iets gebeurt met de beelden: fietsen worden teruggevonden, dieven worden opgespoord, opgepakt en berecht. Het blijft wel zeer belangrijk dat er altijd aangifte gedaan wordt van elke diefstal.

De gemeente vroeg de cijfers op bij dienst recherche van de politiezone AMOW.

In 2021 werden er 21 aangiftes van fietsdiefstal geregistreerd en werden er tien opgehelderd. Op basis van de NMBS-camerabeelden en na observatie werden ook twee daders op heterdaad betrapt. Deze bekenden tal van fietsdiefstallen in Opwijk, waaronder ook die aan het station. Zij waren niet aan hun proefstuk toe en de gestolen fietsen werden verkocht via Tweedehands.be en Marketplace Facebook.

In 2022 waren er vijf feiten van fietsdiefstal aan het station, maar geen ophelderingen. Een jaar later waren er elf feiten van fietsdiefstal en werden geen fietsen teruggevonden.

Tot op heden waren er dit jaar vier fietsdiefstallen aan het station. Aan de hand van de camerabeelden werd vastgesteld dat deze werden gepleegd door twee dezelfde daders. Een daarvan werd reeds geïdentificeerd en staat geseind.

Afdrukken van daders op camerabeelden worden ook nationaal verspreid aan alle politiediensten tot herkenning. Uit al deze feiten concludeert de recherche van de politiezone AMOW dat het nut van camerabewaking nog eens bewezen is. Buiten het betrappen op heterdaad blijft de camera het enige werkinstrument tot verder onderzoek.

De huidige camerabewaking van de dienst SOC NMBS aan het station is voldoende. Het is en blijft belangrijk dat slachtoffers van misdrijven in de omgeving van het station van Opwijk effectief bij de politie aangifte doen.

Bijkomend worden de foto’s van gevonden fietsen steeds verspreid via de sociale media van de politie om de eigenaar terug te vinden. De politie zet, samen met de gemeenschapswachten, eveneens in op het preventieve luik door de organisatie van fietsgraveeracties. Vanaf 2020 tot en met 2023 werden respectievelijk 41, 322, 234 en 191 fietsen gegraveerd tijdens meerdere acties.

De burgers kunnen ook steeds op afspraak hun fiets laten graveren. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk