Creaties van Claus Van De Velde in de spotlight in Mazenzele

Dit weekend en ook volgende zondag 21 januari nog exposeert de Belgische ontwerper en vormgever, Claus Van De Velde (53), in zaal De Kersenpit in Mazenzele. Hij is van jongsaf gefascineerd door licht in al zijn facetten. Hij werkte vele jaren als ambachtsman, bronsgieter en achter de schermen aan heel wat kleine en grote projecten van nationale en internationale kunstenaars.

Zijn lichtobjecten hebben een eenvoudig en speels karakter, doch het idee erachter is heel doordacht. Eeuwenoude ambachten enerzijds en moderne industriële technieken anderzijds, zorgen voor een dunne lijn tussen kunst en design.

Schepen van Cultuur Jan Couck opende de tentoonstelling en had veel lof over de kunstenaar. Na eerder Rik Olievier en Paul ‘Boerman’ Vermeiren was het nu met Claus Van De Velde een andere Opwijkse kunstenaar aan de beurt. Hij leerde houtbewerking via zijn vader en werkte twintig jaar in bronsgieterijen. “Claus hecht veel belang aan de circulaire economie. De impact op het milieu, de gezondheid en het klimaat moeten zo laag mogelijk gehouden worden,” aldus Jan Couck.

“Een ogenschijnlijk verloren voorwerp weer tot leven wekken door het op te kuisen, te poederlakken en deel laten uitmaken van een kunstobject is voor hem belangrijk. Dat is duidelijk merkbaar bij de tentoongestelde fietsen. Hij is een bescheiden man en pakt niet graag uit met zijn realisaties.”

Gaan kijken kan op woensdag 17 januari 2024, zaterdag 20 januari 2024 van 14 tot 18 uur, zondag 14 januari 2024 en zondag 21 januari 2024 van 10 tot 18 uur. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk