Nieuwe regenboogvlag aan Hof Ten Hemelrijk in brand gestoken

Op 17 mei 1990 schrapte de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi- en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT).

Om dat te vieren, worden wereldwijd acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgenders en intersekse personen.

“De gemeente Opwijk uit zich al jaren als solidaire plaats in onze samenleving, waar iedereen zichzelf kan zijn. Dit is bovendien ook letterlijk zichtbaar in het straatbeeld wanneer je het regenboogzebrapad in de Kloosterstraat kruist of neervlijt op een van de vele gekleurde rustbanken,” zegt burgemeester Inez De Coninck.

“Naar goede gewoonte gaan we als gemeente graag in op de vraag van Çavaria, de Vlaamse koepel van holebi- en transgenderverenigingen, om op deze bijzondere dag de regenboogvlag op vier publieke plaatsen uit te hangen, als teken van solidariteit. Als slechts één iemand zich daardoor minder eenzaam voelt, wordt er al een verschil gemaakt.

Opwijk toont dat het zo begaan is met al zijn inwoners, ongeacht hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Discriminatie, op welke basis dan ook, blijft onaanvaardbaar.”

Helaas werd afgelopen weekend de grote, nieuwe regenboogvlag aan Gemeenschapscentrum Hof Ten Hemelrijk in brand gestoken. Dit is niet enkel een daad van vandalisme, maar ook een aanfluiting tegen de gelijke rechten van holebi’s en transgenders.

“Als gemeente vinden we deze daad van vandalisme onaanvaardbaar en veroordelen we sterk deze discriminatie. Er werd een klacht wegens vandalisme en haat ingediend bij de lokale politie. Omdat wij als gemeente een statement willen maken ten opzichte van deze vandalen, en onze steun willen betuigen aan alle leden en sympathisanten van de holebi-gemeenschap, werd er al een nieuwe regenboogvlag voorzien aan Hof Ten Hemelrijk,” aldus de burgemeester. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk