Aude Vandenputte triomfeerde op World Transplant Games in Australië

Met Aude Vandenputte, gooide een Opwijkse hoge ogen in het Australische Perth tijdens de World Transplant Games, die doorgingen van 15 tot 21 april. Dit laatste is een event waar sporters uit alle windstreken kunnen laten zien waartoe ze nog in staat zijn na een transplantatie en die terzelfdertijd ook een dankgebaar maken richting hun donoren.

De Belgische vertegenwoordiging bestond uit 14 atleten en kwam met 20 medailles naar huis. Aude Vandenputte (20), die voor de eerste maal deelnam, tekende voor de drie stuks in de loopnummers. Zij studeert muziek en zit in haar tweede bachelor viool aan het Lemmensinstituut in Leuven. “Vijf jaar geleden onderging ik een beenmergtransplantatie. Daarvoor was ik een fervente loopster bij AC Opwijk en dat leverde wel wat mooie resultaten op. De dokters waren na de transplantatie van mening dat ik mijn oude niveau niet meer zou halen en enkel nog recreatief zou kunnen sporten. De revalidatie verliep echter beter dan verhoopt.

Het competitiebeest in mij kwam weer boven en via de Belgische organisatie Transplantoux, kon ik mij inschrijven voor die Transplant Spelen. Veel sponsoring kwam daar niet aan te pas want deze Transplant Spelen zijn nog te onbekend.

Ik won er de 400 meter in mijn leeftijdscategorie en mijn tijd van 1.01.83 was ook de snelste van alle categorieën. Ook in de 800m finishte ik als eerste in 2.28.02. Aan die twee gouden medailles kon ik ook nog brons toevoegen van de 5km op de weg, een afstand die ik eerder voor de fun loop. Wat tof om dit te kunnen doen op een podium waar levende donors en familieleden van overleden donors aanwezig waren,” aldus een supertevreden Aude. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk