Vrijwilligers herstellen bijna helft van kapotte toestellen tijdens repair cafés 

Om te vermijden dat defecte toestellen te snel bij het vuilnis terecht komen organiseren denk- en doeplatform Opwijk 2040 en Gemeente Opwijk samen een reeks repair cafés. Op 1 maart herstellen de vrijwilligers van Repair Café Opwijk al voor de 4de keer klein elektro en computers. Bijna de helft van de bezoekers gaat naar huis met een toestel dat opnieuw werkt.

Opwijk 2040 organiseerde ook in het verleden al met succes enkele repair cafés in Opwijk. “Tijdens de drie laatste repair cafés kon goed 45% van de aangeboden toestellen hersteld worden door onze vrijwilligers,” aldus initiatiefnemer Tom Bosman. “We kregen meer dan 100 toestellen aangeboden. Meest aangeboden zijn stofzuigers. In totaal kregen we 35 verschillende soorten toestellen zoals hifiketens, boormachines, computers, strijkijzers en broodroosters tot een elektrisch deken en zelfs een epileertoestel. In de top drie van meest gerepareerde toestellen staan stofzuigers op één, gevolgd door radio-cd spelers en computers. Maar ook verschillende wafelijzers en koffiemachines werden door onze vrijwilligers al van de schroothoop gered. Ongeveer de helft van de bezoekers gaat dus naar huis met een toestel dat opnieuw werkt.

Voor deze reeks repair cafés werkt ook de Gemeente Opwijk mee. Schepen van milieu Johan Deleu: “Als gemeente willen we herstel en hergebruik promoten. Dankzij deze samenwerking kunnen we de krachten bundelen en samen nog meer mensen bereiken. Voor ons als gemeente past dit helemaal in onze ambitie om te sensibiliseren rond duurzaamheid. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken wordt zo beperkt. Het repair café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Dat willen we ondersteunen.

Het volgende Repair Café vindt plaats op woensdag 1 maart in zaal De Schuur van Hof Ten Hemelrijk, later volgt nog een editie op dinsdag 9 mei in zaal De Kersenpit in Mazenzele. Vooraf inschrijven om een toestel te laten herstellen is noodzakelijk. Dat kan via hallo@opwijk2040.be of telefonisch op 0478 65 00 01. 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk