Ruilbibliotheken in Opwijk

Veel mensen zullen ze ongetwijfeld al wel ontdekt hebben, de paalwoningen in het klein die dienst doen als ruilbibliotheek. Op zes locaties verspreid over het grondgebied staan bibliotheekkastjes opgesteld, met daarin boeken voor jong en oud.

Schepen van Cultuur Jan Couck: “Het systeem van ruilboekenkastjes is een fenomeen overgewaaid uit de Verenigde Staten en intussen op verschillende plaatsen in Europa en Vlaanderen terug te vinden. Deze Ruilbibliotheek is er voor iedereen onder het motto: “Neem een boek, geef een boek of ruil een boek, maar hou het wel netjes!”.

De inhoud van de kast wordt dus uiteindelijk door alle inwoners en bezoekers van de wijk samen bepaald. Deze laagdrempelige manier bevordert het lezen en zorgt voor meer ontmoeting binnen de wijk. Bovendien past het volledig in de milieubewuste, circulaire economie van vandaag. Elk kastje heeft één of twee meters of peters. Deze vrijwilligers uit de buurt engageren zich om een en ander op te volgen.”

De ruilbibliotheken bevinden zich op volgende locaties:

• Rondpunt Ringlaan/Steenweg op Merchtem (meter Bettie Van Dooren)

• Pleintje Bunderstraat (meters Els Aelbrecht en Elsie Wauters)

• Pleintje Kerseveldmeers (meters Sarah Van Der Straeten en Katrien Van Loo)

• Kerkplein Droeshout (peter Elwyn Moerenhout)

• Parking De Kersenpit Mazenzele (meter Paule Corthier)

• Inkom Lokaal Dienstencentrum Den Hopstaak – Kloosterstraat 75 (meter Nathalie De Ridder) (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk