Sinds 2020 dooft en dimt netbeheerder Fluvius vanaf 23 uur de openbare verlichting in straten die voorzien zijn van ledverlichting.
Verschillende bewoners echter uitten hierover hun bezorgdheid over de impact op de veiligheid en de verminderde zichtbaarheid van zwakke weggebruikers.
Na een evaluatieperiode wordt nu één brandregime voor het hele grondgebied ingevoerd. Geen enkele straat zal hierdoor bij de intrede van de duisternis nog volledig onbelicht blijven.
Het nieuwe brandregime is een universeel en interactief brandprogramma waarbij gekozen wordt voor “dieper dimmen.” 30% lichtsterkte blijkt ruimschoots voldoende om tijdens de nacht nog zichtbaarheid te garanderen.
De timing is afhankelijk van Fluvius, maar wordt normaal gezien deze zomer ingevoerd voor de ledarmaturen die over de juiste sturing beschikken.
De overgang van 100% naar 30% lichtsterkte gebeurt in 3 stappen:
• De openbare verlichting gaat aan als de natuurlijke lichtkwaliteit onder een bepaald niveau zakt (op basis van regiogebonden metingen). Ze dooft automatisch als de natuurlijke lichtkwaliteit boven een bepaald niveau uitstijgt.
• Het verlichtingsniveau zakt:
- om 20 uur naar 75%.
- om 22 uur naar 50%.
- om 22 uur naar 75% op vrijdag- en zaterdagnacht.
- om 23 uur naar 30% op zondagnacht en op weekdagen.
- om 24 uur naar 50% op vrijdag- en zaterdagnacht.
• Het verlichtingsniveau stijgt:
- om 4 uur naar 50%.
- om 5 uur naar 75%.
- om 6 uur naar 75% op vrijdag- en zaterdagnacht.
- om 6 uur naar 100% op zondagnacht en op weekdagen.
- om 8 uur naar 100% op vrijdag- en zaterdagnacht.
Dit regime wordt ingevoerd:
- In straten waar momenteel ’s nachts gedimd of gedoofd wordt.
- In de straten waar ledarmaturen geplaatst zijn/nog moeten geplaatst worden.
De voordelen hiervan zijn dat er geen onderscheid meer is tussen bepaalde straten, de doelstelling om minder energie te verbruiken, wordt gehaald en bovendien wordt geen enkele straat volledig in het donker gezet. (eb)